De klok als vijand

De terreurdreiging in de Verenigde Staten vult de Amerikaanse weekbladen. Time zet in zeven pagina's uiteen welke doelen Al-Kaida in Amerika voor ogen heeft. In een zwart kader staan foto's van alle belangrijke financiële instellingen in New York, met bijbehorende informatie over de manier waarop terroristen deze zouden willen aanvallen. Dat de informatie over mogelijke doelen in de VS gedateerd is, maakt de dreiging volgens Time niet minder reëel en gevaarlijk. Time spreekt van een 'race tegen de klok' voor de VS.

Stijn Jaspers

Newsweek volgt de strijd tegen het internationale terrorisme vanuit het kantoor van de nationale veiligheidsraad in het Witte Huis. 'Hoe komt het dat de inlichtingendiensten nog steeds niet weten of Al-Kaida cellen in de VS heeft?', is de brandende vraag. De FBI spreekt over '500 zaken die aan Al-Kaida gelinkt zijn', maar veel verder komt men in Newsweek niet.

Meer succes in de strijd tegen het terrorisme heeft president Musharraf van Pakistan, schrijft Newsweek. Sinds 11 september heeft het land al 500 verdachten aan de VS overgedragen. Hiermee is Musharraf een van de succesvolste leiders in de strijd tegen Al-Kaida. Hij wordt dan ook geprezen door het Westen en de VS. Maar Newsweek zet vraagtekens bij de Pakistaanse ijver. De democratische processen, zoals vrije verkiezingen en politieke hervormingen, worden totaal genegeerd, terwijl de militaire macht alleen maar toeneemt. Volgens Newsweek zal Musharraf zijn bewind rustig kunnen voorzetten, zolang Pakistan Al-Kaida keihard blijft bestrijden.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps is een grote kanshebber op véél Olympisch Goud als we Der Spiegel en Time moeten geloven. Beide bladen brengen deze week uitgebreide profielen over het 19-jarige zwemtalent. Op de cover van Time lijkt het zwemtalent, met een Lance Armstrong-blik, uit het water op te rijzen als een echte Neptunus. Alleen de drietand ontbreekt.

Volgens Der Spiegel jaagt Phelps op de jackpot van acht gouden plakken. De topsporter, die vroeger watervrees had, kan de 'superman van de Spelen' worden of ten onder gaan aan zijn eigen verwachtingen, schrijft Der Spiegel.

De Spelen die aanstaande vrijdag beginnen, zijn voor Newsweek aanleiding om de commercie en de organisatie van het monsterevenement onder de loep te nemen. De toon is cynisch; de ticketverkoop valt tegen, met 'slechts' iets meer dan twee miljoen verkochte kaarten van de ruim vijf miljoen beschikbare, het dak van het olympisch zwembad is nog niet gereed en een Navo-leger moet de openingsceremonie in de gaten houden. Of de competitie tussen de landen wel voor spannende Spelen zorgt, betwijfelt Newsweek. Geld, dat is volgens het blad de nieuwe drijfveer van de deelnemende landen.

De cover van The Economist laat weinig te raden over; twee gespierde armen omlijsten de woorden 'doping en de Spelen'. Volgens The Economist gaan die hand in hand. Hoewel de publieke opinie zich steeds meer keert tegen dopinggebruik in de sport, zal het probleem nooit verdwijnen. Zeker niet 'in een samenleving waar het gebruik van medicijnen de norm wordt', aldus The Economist.

Met de beveiliging van de Spelen zit het wel goed; 70000 man veiligheidspersoneel moet Athene behoeden voor een terroristische aanslag. Dankzij het harde werk van Pakistan gaat dit misschien ook wel lukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden