column

De kermis van De Curling Quiz

'Vegen, vegen, vegen!', wordt er gegild in De Curling Quiz. Beeld x

Hé, wie is deze vrouw? Waar zijn Bas & Bos? Maakt u zich absoluut geen zorgen. De eer om deze kolommen te vullen valt mij deze week slechts twee keer ten beurt, vanwege ziekte en vakantie van uw vertrouwde tv-columnisten. Verdwenen is het vaste duo allerminst. 

Maar vandaag zult u het met mij moeten doen, de mediaredacteur van Trouw. Die haar messen heeft geslepen en klaar zit om 'De Curling Quiz' onbevangen te fileren. Gisteren was de finale van deze zevendelige spelshow van de AvroTros, die de afgelopen zondagavonden op primetime werd uitgezonden op NPO 1.

Wat de opzet van het programma is? Welnu, twee teams met bekende maar voornamelijk minder bekende Nederlanders beantwoorden vragen. "Waar is er in Nederland meer van, kilometers spoor of snelweg?", zo legt presentator Frans Bauer de deelnemers voor. Vervolgens spelen de viertallen curling om het aantal gewonnen punten te bepalen.

Curlingkoorts

De serie scoort stevig, ieder weekend ploffen achthonderdduizend tot een miljoen Nederlanders op de bank om naar 'De Curling Quiz' te kijken. Ook De Nederlandse Curling Bond knijpt in zijn handen. Het maximumaantal inschrijvingen voor het eerste Open NK curling, dat komende donderdag wordt georganiseerd in Vriezenveen, was binnen een etmaal na het startschot bereikt. De curlingkoorts is grotendeels aangewakkerd door Bauer en co, zo vermoedt de bond.

Toch vraag ik me af of de publieke omroep dit programma moet uitzenden, en dat op een tijdstip waar menig tv-maker een moord voor zou doen. Op het eerste gezicht is de quiz namelijk hysterisch, nietszeggend, dwaas. Kwalificaties die ook na nader onderzoek overeind blijven.

De deelnemers gillen onophoudelijk door elkaar heen – 'vegen, vegen!'. Het publiek springt zelfs tijdens het stellen van de vragen driftig heen en weer op de tribunes. En dat alles wordt afgetopt door Evert ten Napel, die het klungelige schuiven van de curlingstenen van uiterst serieus commentaar voorziet.

Kermis

"Dit is een hele beste worp hoor", zo tettert hij boven alle lawaai uit. "En er moet ook nog druk met de veger worden geveegd, maar ook weer niet te veel." Een kleine zijstap: ook de officiële curlingcommentatoren kunnen er wat van. "Er zijn zes Kims", stelde een NOS-presentator zaterdagnacht tijdens de olympische vrouwenfinale tussen Zuid-Korea en Zweden, "maar vijf punten scoren lijkt een onmogelijkheid". Een tweede stem vulde zijn collega aan: "Nou, als iedereen zijn steentje bijdraagt."

Terug naar de kermis van 'De Curling Quiz'. Plat vermaak is an sich niet zeldzaam op tv. En daar is ook helemaal niets mis mee. Hersenloos buizen kan heerlijk zijn. Toch zorgt het rap voor wrijving wanneer het wordt uitgezonden door de publieke omroep.

Immers, amusement behoort niet tot het takenpakket van die organisatie. Het ministerie van cultuur stelde onlangs nog een lijst op met plezierprogramma's die de verscherpte norm van de nieuwe Mediawet niet halen.

Ik ben geen zure schooljuf, grenzen mogen heus wat worden opgerekt. De publieke omroep hoeft de kijker echt niet enkel groente voor te schotelen. Af en toe een snoepje tussendoor kan best.

Maar 'De Curling Quiz' is een hele puntzak vol. Hoewel bedoeld om de Olympische Spelen onder de aandacht te brengen, is de spelshow daardoor vooral reclame voor het gelijktijdig uitgezonden programma 'Door het hart van China'. Mijn volgende column zal olijker zijn. Hoop ik.

Meer tv-columns vindt u hier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden