Review

De kerk is weer afgeladen vol in het plaatsje Markenbinnen

Slechts 110 huizen telt het Noord-Hollandse plaatsje Markenbinnen onder de rook van Krommenie. Boven de oude woonhuizen en boerderijen piept nog net het houten torentje uit van het minikerkje uit 1702. Met een oppervlakte van negen bij twintig meter was de Nederlands Hervormde Kerk vroeger groot genoeg om de plaatselijke bevolking te huisvesten bij kerkdiensten.

Tegenwoordig fungeert het kerkje als concertpodium en expositieruimte. Met 130 bezoekers is de kerk zo vol, dat de mensen op de eerste rij de partituren mee kunnen lezen. De artiesten kleden zich om achter een kamerscherm. Koffie halen is er in de pauze niet bij, want er is geen ruimte voor rondlopen. Geen nood, de koffie wordt rondgebracht. En altijd met een koekje of chocolaatje. Na afloop kan worden nagepraat in het café aan de overkant.

Dat kleinschalige is juist leuk, zegt Deed Stolp, voorzitter van de Culturele Commissie Markenbinnen. Met zeven andere bestuursleden zorgt Stolp ervoor dat het kerkje jaarlijks acht of negen weekeinden druk bezocht is. Op die vrijdagavonden zijn er concerten, op de zaterdag- en zondagmiddagen exposities. Meestal zijn die thematisch met elkaar verbonden.

Samen met hun partners zorgen de bestuursleden ervoor dat de kaartjes worden verkocht, de jassen van de bezoekers een plekje in de consistorie krijgen, de koffie wordt rondgebracht en na afloop de wc wordt schoongemaakt. Het bestuur is verder in touw met het ophangen en weer opruimen van kunstwerken, subsidie en publiciteit regelen, onderhoudsklusjes – Stolp gaat zo meteen een buitenstopcontact aanleggen – en het programmeren van de concerten en exposities.

De kunstweekeinden gingen van start in 1985, toen de kerk net was gerestaureerd. Om het gebouw in stand te houden, waren inkomsten nodig. En zo ontstond het idee om concerten en exposities te organiseren. Met wat subsidie van gemeente, provincie en het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM) en de inkomsten uit de kaartverkoop lukt het tot nu toe om de kerk te onderhouden.

Alle grote namen uit de Nederlandse muziek reisden al eens af naar Markenbinnen. Veel klassieke musici, zoals Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Igor Roma, David Kuyken, Marietta Petkova. Maar ook de liedjeszanger Jeroen Zijlstra, Nynke Laverman met haar Friese fado, vele jazz-musici en Acda & De Munnik kwamen langs.

„Onze programmeur Guus Bes heeft een neus voor talent”, zegt Stolp. „Ze haalt heel vaak mensen naar Markenbinnen, die een paar jaar later beroemd en voor ons onbetaalbaar zijn.”

Het verkrijgen van een kaartje voor een van de concerten is niet eenvoudig. In juni staan op twee avonden vier telefoonlijnen open om een abonnement te bestellen. Soms is er na twee uur al geen kaartje meer over. Maar niet alle abonnementhouders komen altijd opdagen. Daarom is het op de avond zelf best te proberen. „We hebben nog nooit iemand naar huis gestuurd,” zegt Stolp.

Het eerstvolgende concert (26/1) in Markenbinnen is ’Alma’, een monoloog van Anita van Soest met het Orion Ensemble, gevolgd door een expositie van tekeningen en ruimtelijk werk van Joke Konijn. Meer informatie op:www.klassiekindezaanstreek.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden