null Beeld

Klassiek & zoPeter van der Lint

De jeugd heeft de toekomst, toch?

Peter van der Lint

Zomer. In de wereld van de klassieke muziek behoort die aan de vele festivals én aan de jeugd. Normaal gezien is de zomer de drukste periode voor Nederlandse en internationale jeugdorkesten. De jongeren hebben immers vakantie en kunnen wekenlang bij elkaar komen om te repeteren en te musiceren. Om vervolgens op tournee te gaan. Maar het Jeugdorkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO) herinneren zich later deze absoluut niet-zinderende muziekzomer van 2020 nog lang. Want gespeeld en gereisd wordt er niet. Het JON zou, onder leiding van hun dirigent Jurjen Hempel, concerten geven in Nederland, Toscane en Duitsland.

Kriskras door heel Nederland

Hempel vond die afgelasting zo niet te verkroppen, dat hij een paar weken geleden op pad ging om alle musici apart een hart onder de riem te steken. Met een staflid van het orkest en wat ondersteuning op vlog-gebied maakte hij een ‘Tour de JON’. Kriskras door heel Nederland, want de jeugdige orkestleden wonen van Tilburg tot Texel en van Maastricht tot Grathem. Hempel wilde weten hoe het met iedere afzonderlijke jonge musicus ging nu ze niet bij elkaar konden komen, en hoe ze over hun toekomst dachten. Maar hij ging vooral ook bij hen langs om ze te laten merken dat het orkest hen ontzettend mist. Ruim vier dagen deed Hempel over zijn tour en werd overal met open armen ontvangen. Volgens hem is er op die dagen aardig wat koffie gezet, en appeltaart gegeten. Kijk, dat noem ik nog eens investeren in je musici.

Negatief advies van raad voor Cultuur

Op deze super positieve actie volgde helaas snel daarna een nogal negatieve toen de Raad voor Cultuur zijn advies aan de minister uitbracht. Daarin staat dat de jeugdorkesten in Nederland geen subsidie van het Rijk zouden moeten krijgen. De orkesten hadden de aanvraag gedaan in de sector ontwikkelinstellingen van de BIS, de basis culturele infrastructuur. De beide jeugdorkesten hebben deze week formeel bezwaar aangetekend tegen het advies dat volgens hen vol staat van slordigheden en onwaarheden.

En gelijk hebben ze. De Raad beweert bijvoorbeeld dat de orkesten te weinig aan educatie doen. Dat is toch echt van de zotte. Het hele concept van jeugdorkesten draait juist louter en alleen om educatie. Jonge mensen van 14 tot 26 jaar die podiumervaring op kunnen doen, samen kunnen musiceren en een partituur doorgronden. En zo stond er in het advies van de Raad nog wel meer klinkklare onzin over de toepassing van de drie codes die het rijk heeft opgesteld. De overkoepelende organisatie Nationale Jeugdorkesten Nederland laat het er niet bij zitten.

Holland Festival moet subsidie inleveren

Wie het er ook niet bij laat zitten is het Holland Festival (HF). In hun sector wilde de Raad een extra festival opnemen, en om dat te realiseren moet het HF 550.000 euro per jaar inleveren. Het festival voert aan dat de Raad tussentijds de spelregels heeft veranderd door op een heel laat moment ruimte te maken voor een extra festival. Een festival dat dan dus feitelijk betaald wordt door het HF. Qua budget is het HF daarmee terug bij 2009, en iedereen weet dat vergelijkbare festivals van podiumkunsten in het buitenland veel meer geld te besteden hebben. En deze week adviseerde de kunstraad in Rotterdam ook nog dat de subsidie voor het Gergjev Festival stopgezet moet worden. De zomer behoort aan de jeugd en de festivals. Maar er waren zomers met heel wat zonniger vooruitzichten.

Peter van der Lint schrijft iedere week met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden