RecensieFilm

De helletocht van de muzikant die langzaam zijn gehoor verliest

Riz Ahmed als de heavy metal-drummer die langzaam doof wordt. Beeld
Riz Ahmed als de heavy metal-drummer die langzaam doof wordt.Beeld

Sound of Metal
Regie: Darius Marder
Met Riz Ahmed, Paul Raci en Olivia Cooke
★★★★

Belinda van de Graaf

In de oogst van afgelopen jaar zijn inmiddels films boven komen drijven die hoge ogen gooien in het prijzenseizoen. Sound of Metal, vorig jaar te zien op het Filmfestival van Rotterdam, en sinds kort te streamen, hoort bij de favorieten.

Fascinerend is het zeker, het optreden van Riz Ahmed als de heavy metal-drummer die zijn gehoor begint te verliezen, en in een nieuwe werkelijkheid zijn weg moet vinden.

Ruben leidt samen met zijn vriendin Lou, zangeres van de band, een redelijk idyllisch bestaan. Ze vieren het vrije leven door in een camper van stad naar stad te trekken en op te treden. Maar aan dat bestaan komt vrij abrupt een eind als Ruben alleen nog maar dof geplof hoort, afgewisseld met complete stilte. Al die gradaties van horen, weinig horen en bijna niets meer horen worden schitterend weergegeven op de soundtrack, een kunststukje op zich.

De complete onderdompeling

Leren doof te zijn, daar gaat het uiteindelijk om, en zo wordt Ruben opgevangen in een dovengemeenschap, geleid door Joe, die zelf zijn gehoor verloor in de Vietnamoorlog en gespecialiseerd is in het begeleiden van doof geworden ex-verslaafden.

Daarmee gaat Sound of Metal niet alleen over doof worden, en hoe daarmee om te gaan, maar ook over verslavingsgevoeligheid: Ruben heeft zijn heroïneverslaving ooit ingewisseld voor een verslaving aan harde muziek. Hij heeft de roes nodig, de complete onderdompeling, fraai verbeeld door de Brits-Pakistaanse acteur Riz Ahmed (38) die met zijn intense spel en grote, sprekende ogen een bijzonder contrast vormt met het ingetogen optreden van de Amerikaanse veteraan Paul Raci (72) als de fijngevoelige leraar en stiltetovenaar.

Sound of Metal is te zien op Amazon Prime Video

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden