null Beeld -
Beeld -

RumoerMarketingcampagne

De Hebban Thrillerprijs win je enkel als je uitgever dokt

Gerwin van der Werf

‘Uitgevers moeten uitgeven, dat is het devies van de Hebban Thrillerprijs’. De maat was even vol voor Rudy Vanschoonbeek, de onlangs voor zijn verdiensten voor het boekenvak gelauwerde uitgever van Vrijdag, een zelfstandige uitgeverij met standplaats Antwerpen. Hij plaatste op sociale media een kritische post over de gang van zaken hij Hebban.

Hebban.nl is het grootste ­online lezersplatform van ­Nederland. Het is onlangs overgenomen door de CPNB, die onder meer de Boekenweek organiseert. Hebban geeft ook juryprijzen zoals de Hebban Debuutprijs en de Thrillerprijs.

Uitgevers betalen om de boeken van hun auteurs aan zo’n prijs mee te laten doen, daar begint het ‘uitgeven’ waar Vanschoonbeek op doelt. Nu is zulk inleggeld (een forse 190 euro voor de Thrillerprijs) gebruikelijk, maar bij Hebban lopen de bedragen daarna flink op. Als het boek op de shortlist komt betaalt de uitgever uit eigen zak 500 euro en mocht het boek de prijs in de wacht slepen nog eens 2000 euro. Op die manier komt het prijzengeld, 2500 euro, voor de gelukkige auteur voor de volle honderd procent uit de zak van zijn uitgever.

Vaag en ontastbaar

Zo transparant als het CPNB is over deze gang van zaken (dat moet gezegd), zo vaag en ontastbaar is het wat de uitgever terugkrijgt voor zijn geld. Ja, een promotiecampagne op Hebban ter waarde van 2000 euro. Maar wat is in vredesnaam de waarde van een online promotiecampagne van een lezerscommunity? Wat zo’n prijs van Hebban doet voor de verkoop is onduidelijk, zegt Vanschoonbeek: ‘Ze bestaan net en hebben nog lang niet de impact van de Libris of de Gouden Strop’.

Voor Vanschoonbeek is dit prijzencircus een vorm van marketing die hij zich niet kan veroorloven. ‘Van dat geld kun je een nieuwe dichtbundel bekostigen.’ Goed idee misschien: minder prijzenmarketing, meer dichtbundels. Zou de CPNB, toch een ideële organisatie, daar geen voorstander van zijn?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden