Opinie

’De grote voel show’: Ik was alleen thuis aan het spelen, met mezelf en ...

’De grote voel show’ van theatergroep DOX. Van 10 tot 14 jaar. Te zien: 13/11 in Amersfoort, 21/11 in Amsterdam, 23/11 in Leiden, 27 t/m 29/11 in Groningen. Tournee t/m 21/12. Info: 030-2333155 of www.theatergroepdox.nl

Wie durft in de puberteit openlijk te praten over de gevoelens die je ervaart bij een eerste verliefdheid, de eerste tongzoen of experimenteren met seks? In ’De grote voel show’ van de interculturele theatergroep DOX staan de jongeren vol gêne op het toneel.

Ze staan heel erg in hun hemd en dat gevoel vertaalt zich in een geestige vondst. Een groep bemoeizuchtige muppets steekt nieuwsgierig de hoofden uit de luikjes in het decor. Ze willen het naadje van de kous weten en roddelen er lustig op los. Het begint al goed, als een meisje vertelt: „Ik was alleen thuis aan het spelen, met mezelf en” Ze kan haar zin niet afmaken, want een jongen snoert haar verschrikt de mond. „Nééé!”, roept hij. Met horten en stoten volgt de ene bekentenis op de andere en krijgt het publiek alles te weten wat je moet weten over borsten, baard in de keel of elkaar betasten.

In een multidisciplinaire show komen de grote gevoelens dansend, spelend of zingend voor het voetlicht. Dansen en acteren gaan organisch in elkaar over en als de spelers met de handen in het haar zitten, laten ze het zien met poppen. Zo kruipen in een minidecor van een slaapkamer twee handwezens – met armen, benen en een hoofd aan de vingers – een beetje stuntelig in een bedje. Maar op de muziek van Jacques Brels ’Ne me quitte pas’ is het heel ontroerend.

Erg leuk is het onhandige bewegingsspel van een verliefd stelletje. Tijdens het maken van huiswerk over de Stelling van Pythagoras raakt de jongen met zijn hand verstrengeld in het bh-bandje van het meisje en voor ze het weten zitten ze samen verstrikt in een web van elastiek. Een mooie theatrale vertaling van aantrekken en afstoten. Maar hoe doe je ’het’ nu precies in de praktijk, dat blijft de grote vraag. Een swingende choreografie met elastieken poppen, die met armen en benen aan de voeten en handen van de dansers vastzitten, laat de gebruiksaanwijzing zien. Het is een perfect getimede en hilarische orgie van met elkaar verstrengelde ledematen en andere lichaamsdelen.

Regisseur Hildegard Draaijer en choreograaf Sassan Saghar Yaghmali werken al jaren samen en dat is te zien. Eigen ervaringen en improvisaties van de jongeren krijgen onder leiding van het artistieke duo een theatrale vertaling die hen op het lijf is geschreven. De spelers zijn zowel goed getrainde dansers als acteurs, maar ze blijven transparant en naturel. ’De grote voel show’ is grappig, ontroerend, swingend, verleidelijk, onhandig, verrassend en nog veel meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden