De Graaf van Bossu verloor vloot, zwaard en beker

’Rien ou comtes’ en ’Ie mi atens w’, waren tot voor kort de raadselachtige opschriften van de gouden beker van de Graaf van Bossu. Hij was de plaatsvervanger van de gehate Spaanse koning Philips de Tweede tijdens de Tachtigjarige Oorlog in West-Friesland. De gegraveerde teksten op de vergulde trofee zijn opgehelderd: ’Graaf of niets’ en ’Ik ben voorbereid’. De beker met een verzekerde waarde van een miljoen euro is het pronkstuk van het Westfries Musseum in Hoorn.

Het was een spannende zondagmorgen op 11 oktober 1573. Het was half twaalf en de inwoners van Hoorn zagen het onder hun ogen gebeuren. De wind draaide en de Spaanse vloot onder leiding van de Graaf van Bossu raakte aan lager wal. De vloot werd voor de kust van Hoorn verpletterend verslagen door de watergeuzen. Tijdens de slag op de Zuiderzee werd de beker door de inwoners van Hoorn buitgemaakt. De goudvergulde beker, ooit het pronkstuk van Bossu, werd bij feestmaaltijden als pronkstuk op tafel gezet. Het antieke stuk uit de zestiende eeuw is vervaardigd door een groot vakman en is bekend door zijn historische betekenis.

In het Westfries Museum is over de Slag om de Zuiderzee ook het enorme zwaard van Bossu te zien, verschillende schilderijen die de Slag om de Zuiderzee vertonen en meer. Niet ver van het museum is op een fries van gevelstenen op drie 17de-eeuwse panden de zeeslag afgebeeld. Het Westfries Museum is een historisch museum met een zeer gevarieerde collectie. Bekend om de geschiedenis van de stad Hoorn die onder meer deel uitmaakte van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden