Inclusiviteit

De Gouden Kalveren maken geen onderscheid meer tussen man of vrouw

In 2020 ging het Gouden Kalf voor Beste Regie naar Mischa Kamp voor de film Kapsalon Romy. In deze categorie werd nooit onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.  Beeld Brunopress
In 2020 ging het Gouden Kalf voor Beste Regie naar Mischa Kamp voor de film Kapsalon Romy. In deze categorie werd nooit onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.Beeld Brunopress

De Nederlandse filmprijzen zijn voortaan genderinclusief. De prijs voor beste hoofdrol gaat naar een acteur, of deze nu man, een vrouw of non-binair is. ‘In de andere categorieën maken we toch ook geen onderscheid?’

Nienke Schipper

De belangrijkste Nederlandse filmprijs krijgt een flinke wasbeurt. Voortaan is er nog maar één Gouden Kalf voor beste hoofdrol en één Gouden Kalf voor beste bijrol. Eerder werd er nog onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dat heeft het Nederlands Film Festival (NFF) besloten.

In andere categorieën zoals Regie, Scenario en Muziek wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, zegt NFF-directeur Silvia van der Heiden. “Het NFF beweegt mee met de tijd en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.” Daarbij sluit het volgens haar ook aan bij de maatschappelijke trend dat mensen niet willen worden beoordeeld op hun man of vrouw zijn en dat sommigen zich helemaal niet identificeren met een bepaald gender.

De meest sexy Kalveren worden gehalveerd

Eigenlijk best jammer dat er een prijs minder is, zegt Martin Koolhoven. De regisseur die met de western Brimstone diverse prijzen, waaronder enkele Gouden Kalveren won, is bang voor verschraling van de Nederlandse filmprijzen. Hij is niet tegen een genderinclusieve prijs, maar ziet er ook de toegevoegde waarde niet van. “De prijzen voor beste acteur en actrice hebben tenminste nog een beetje aanzien, daar is het publiek nog wel in geïnteresseerd. Als je dan de meest sexy Kalveren gaat halveren is dat om publicitaire redenen misschien niet zo handig. En het is ook niet zo dat er honderden rollen worden gespeeld door non-binaire personen.”

Volgens Jenny Booms, directeur Daff, de vereniging van filmmakers, is inclusiviteit een belangrijk aandachtspunt en is er binnen de branche behoefte aan verandering. Om te voorkomen dat er minder aandacht komt voor acteurs zijn er extra prijzen in het leven geroepen. Nieuw zijn de beste bijrol in de categorie Dramaseries en beste hoofdrol in de categorie Korte Film. Volgend jaar is er een extra prijs voor aanstormend talent. “Daarmee komt het aantal prijzen weer gelijk uit. Ook gaan de nominaties voor de speelfilmcategorieën van drie naar vijf, zodat er meer acteurs en actrices in het zonnetje worden gezet.”

We hebben natuurlijk ongelooflijk goede vrouwelijke acteurs

Booms denkt niet dat vrouwen met deze aanpassing erbij zullen inschieten. “We denken dat de leden echt goed zullen kijken naar het vakmanschap en we hebben natuurlijk ongelooflijk goede vrouwelijke acteurs in Nederland. Maar we zullen dat wel goed in de gaten houden.”

De aanpassing heeft volgens Booms niets te maken met doorgeschoten genderneutraal denken. “Het is heel logisch om nog maar één prijs voor beste acteur te hebben, want dat is bij de andere categorieën ook zo.”

Bij de Grammy Awards is al jaren geen onderscheid meer tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten, maar de Oscars worden nog wel gegeven aan beste acteur en actrice. In de Nederlandse theaterwereld worden acteurs en actrices ook nog steeds apart beloond met respectievelijk een Louis d’Or en een Theo d’Or.

Lees ook:

Dankzij transactivisten wordt het woord ‘vrouw’ volledig uitgegumd

Columnist Willem Pekelder noemt het verbijsterend dat een minuscule minderheid in no time ons taalgebruik zo ingrijpend heeft weten te reconstrueren. “Uiterst pijnlijk dat Hilversum zich zo mak voor dit politiek correcte karretje heeft laat spannen.”

Het Gouden Kalveren Gala was niet eerder zó kleurrijk

De uitreiking van de 40ste editie van het Gouden Kalverengala sloot af met de meest kleurrijke prijsuitreiking in de geschiedenis van het Nederlands Film Festival.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden