RecensieKlassiek

De gestage opmars van het Van Baerle Trio

Hannes Minnaar, Maria Milstein en Gideon den Herder vormen sinds 2004 het Van Baerle Trio. Beeld Simon van Boxtel
Hannes Minnaar, Maria Milstein en Gideon den Herder vormen sinds 2004 het Van Baerle Trio.Beeld Simon van Boxtel

Afgelopen zaterdag trad het Van Baerle Trio voor het eerst sinds een paar maanden weer op. Je hoorde hoe graag ze dat weer deden.

In de MuziekHaven in Zaandam speelde het ensemble Beethovens beroemde ‘Geister’-trio en het onbekende Tweede pianotrio van Saint-Saëns voor een klein, maar enthousiast publiek. Morgen is het trio plotseling de hoofdact in het aangepaste Prinsengrachtconcert, dat live op televisie wordt uitgezonden. Geen bootjes voor het ponton in de gracht deze keer, maar een concert zonder publiek in de binnentuin van het Pulitzer Hotel.

Eigenlijk zou violiste Janine Jansen dit jaar het concert verzorgen. Samen met cellist Misha Maisky en pianist Denis Kozhukhin. Maar organisator AvroTros vond het gezien de ontwikkelingen met het coronavirus niet verantwoord om een internationaal gelegenheidstrio naar Nederland te halen. En dus mag het Nederlandse Van Baerle Trio de honneurs waarnemen. Een mooie beloning voor de fantastische kwaliteit die pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder de afgelopen jaren hebben laten horen.

Vorige week in Zaandam werd weer eens duidelijk hoe geweldig dit trio wel niet is. Er is zoveel speelplezier en zoveel concentratie samengebald in die drie musici. Ze ontmoetten elkaar op het Conservatorium van Amsterdam, dat toen nog aan de Van Baerlestraat gevestigd was. Het was een toevallige, ietwat gedwongen ontmoeting met een soort van valse start, maar er kwam toen in 2004 wel degelijk een heus trio ter wereld. In 2012 verscheen de eerste cd, die net als volgende cd’s internationaal heel goed werden beoordeeld. De gestage opmars van het Van Baerle Trio was begonnen.

En afgelopen zaterdag in Zaandam werd een voorlopige kroon op hun werk gezet met de presentatie van een box met vijf cd’s waarop het Van Baerle Trio alle werken voor pianotrio van Beethoven speelt. Een project waaraan sinds 2017 hard gewerkt is. Bijzonder is dat niet alleen de ‘echte’ pianotrio’s van Beethoven een plek hebben gekregen in deze verzameling (de opusnummers 1, 11, 70, 97 dus), maar ook alle curiosa. Zoals de bewerking die Beethoven van zijn eigen Tweede symfonie maakte, het trio-arrangement van zijn Septet, de variaties en de allegretto’s. En dan ook nog het ‘Tripelconcert’ waarin het Van Baerle begeleid wordt door het Residentie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend. Completer kan niet.

De verschillende losse cd’s werden in Trouw al lovend ontvangen, en het is fijn om ze nu in een mooi boxje verzameld te hebben. Een nieuwe standaard voor de componist wiens jubileumjaar bijna compleet in het water viel.

Het Prinsengrachtconcert wordt morgen om 21.20 uur live uitgezonden via NPO 2 en NPO Radio 4. De cd-box ‘Beethoven – Complete Works for Piano Trio’ is verschenen bij Challenge Classics.

Lees ook:

‘Je voelt je klein als je Beethoven speelt’

Het Van Baerle Trio neemt alle pianotrio’s van Beethoven op, de ideale manier om deze componist van binnenuit te leren kennen. Trouw ging mee naar de studio. ‘We begrijpen steeds beter hoe revolutionair Beethoven was.’

Violistenechtpaar biedt podium aan thuiszittende musici en zet eigen kerk in als concertzaal

Een heuse concertserie, dat was eigenlijk niet de bedoeling. Maar vanaf morgen organiseren violisten Maria Milstein en Mathieu van Bellen achttien zomerconcerten in hun eigen MuziekHaven in Zaandam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden