null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

De fluistervaar eet graag zeverzaad en klessebessen

Mirjam Mous verpakt corona-onrust in een spannend, maar niet al te beangstigend verhaal.

Het zou over pakweg vijf jaar al een interessante studie kunnen opleveren: hoe heeft de coronapandemie de (jeugd)literatuur beïnvloed? Mijn dagen met Niets van Mireille Geus komt daar dan zeker in voor en ook het humoristische Pas op voor de fluistervaar! van Mirjam Mous, die het virus vervangt door een exotische vogel.

Hoofdpersoon Daniëlle krijgt van een mysterieuze man een kooi met een zeldzame ‘fluistervaar’ in bewaring – een naam die onmiddellijk de krullevaar uit Pluk van de Petteflet in herinnering roept. Het is het laatste mannelijke exemplaar van een vogelsoort die je met een hypnotiserend gefluister rare dingen kan laten doen.

Nu in China op een verboden vogelmarkt (!) het laatste vrouwtje is ontsnapt, wil de Nederlandse overheid het mannetje laten inslapen, uit angst dat de twee vogels elkaar vinden en zich voortplanten. De man die het dier bij Daniëlle stalt, wil dat voorkomen.

Mous beschrijft de vogel fantasievol: de fluistervaar eet graag zeverzaad en klessebessen en heeft een snavel met een mondje eraan. Daniëlle komt erachter dat zijn woorden naar warme chocola en suikerspinnen smaken. “Ik kan de klanken proeven, alsof ik ze eet (…) [Zijn woorden] zijn net snelgroeiende klimplantjes. Ze kruipen door mijn oren naar binnen en maken nestjes in mijn hoofd.”

Premier Rutjes en minister Jonkers

Zo verleidt de fluistervaar Daniëlle om hem te bevrijden en algauw ontwricht hij de maatschappij met zijn gefluister. Volwassenen die hem horen, raken in de war en moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. De regering roept de bevolking op gehoorbeschermers te dragen en ten minste anderhalve meter afstand te houden tot de vogel. Er volgt zelfs een persconferentie van premier Rutjes en minister Jonkers.

Zo verpakt Mous in haar vlotte stijl vindingrijk de maatschappelijke corona-onrust op een herkenbare, spannende, maar niet écht beangstigende manier.

Jammer is wel dat Daniëlle zo’n eendimensionaal personage blijft. Mous laat haar heldin geen ontwikkeling doormaken, maar focust op het avontuur: samen met haar taalgrappige opa probeert Daniëlle de fluistervaar te vangen vóór het leger de vogel elimineert.

De talrijke cartooneske illustraties doen hun werk, maar zijn vaak met zoveel paginawit omgeven dat je je afvraagt of de illustrator zich bewust was van de ruimte die ze had. Ook worden bepaalde ‘strooitekeningen’ te vaak herhaald, zoals de vrijstaande vogel. Wel geestig: op autonummerborden in het boek staat CO-VID-19.

null Beeld

Mirjam Mous
Pas op voor de fluistervaar!
Ill. Marja Meijer
Van Holkema & Warendorf; 192 blz. € 14,99.
Vanaf 7 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden