Review

De filmkeuze van Hans Kroon

Ook deze zomer wordt Nederland - al voor de negende keer - verblijd met 'Cinema Boulevard'. Door die manifestatie krijgt de filmliefhebber de kans in dertig filmtheaters zo'n 200 onvergetelijke films uit het recente verleden te zien.

Hans Kroon

'Van Rossellini tot Benigni' luidt de titel van het programma-onderdeel waarin 'Cinema Boulevard' een vluchtige indruk geeft van de Italiaanse cinema sinds 1945. Een losse greep uit de films die dit programma-onderdeel de komende week biedt, wekt de (zeer onjuiste) indruk dat de naoorlogse Italiaanse cinema meesterwerk na meesterwerk opleverde.

'La vita è bella' (1998) van Roberto Benigni (30, 31 juli en 1 augustus in Delft). Ontroerend oorlogsdrama. Een Italiaanse jood belandt met zijn zoontje in een concentratiekamp. De vader maakt zijn kind wijs dat het kampleven een spannend spelletje is. Mede daardoor overleeft de zoon de oorlogsgruwelen. De vader echter vindt de dood.

'Il ladro di bambini' (1991) van Gianni Amelio (29 juli in Rotterdam). Op het eerste gezicht is 'Il ladro di bambini' een realistisch verhaal. Een politieman moet twee jonge kinderen uit een verscheurd gezin naar een opvangtehuis brengen. Tijdens hun reis verzoent de agent de kinderen met hun lot. Steeds meer ontpopt hij zich tot de evenknie van Jezus Christus en wordt Amelio's film een moderne gelijkenis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden