Recensie

De film 12 Strong is de ultieme versmelting van oorlogs- en westernheroïek

Scène uit 12 Strong met Chris Hemsworth in de hoofdrol Beeld AP
Scène uit 12 Strong met Chris Hemsworth in de hoofdrolBeeld AP

12 Strong
Regie: Nicolai Fuglsig
Met Chris Hemsworth, Michael Shannon, Navid Negahban, Michael Peña
★★★☆☆

Remke de Lange

Het is een ongelofelijk en spannend verhaal. Na de aanslagen van 9/11 in 2001 creëerde het Amerikaanse leger in Afghanistan een speciale missie naar een uithoek van het land om de Taliban terug te dringen. Een onervaren kapitein krijgt opdracht samen met een lokale krijgsheer aan te vallen. Het groepje van twaalf Amerikanen krijgt verbazingwekkend veel voor elkaar. Te paard.

Paardsoldaten: de ultieme versmelting van oorlogs- en westernheroïek. Precies dat zal producent Jerry Bruckheimer aantrekkelijk hebben gevonden aan deze episode. De man achter spektakelfilms 'Top Gun', 'Armageddon' en 'Pearl Harbor' houdt van oer-Amerikaanse actie aan de 'frontier', daar waar de mens zich moet meten met groots kwaad of natuurgeweld. Het kwaad in deze film bestaat uit Talibanstrijders die het op juffen en schoolmeisjes hebben gemunt.

De held, en baken van rechtschapenheid, is de kapitein. Chris Hemsworth is een acteur die beter tot zijn recht komt met een gin-tonic dan in een gore outfit in een winterse woestijn, maar hij groeit netjes uit tot een doorleefde veteraan.

Inkijkje

'12 Strong' heeft vette explosies en pompeuze muziek, en toch geeft de film via de Oezbeekse krijgsheer (Navid Negahban, 'Homeland') een aardige indruk van de politieke chaos waar Afghanistan zich al zo lang in bevindt. Dat de Amerikaanse invasie het begin was van een nieuwe tumultueuze fase, daar houden de filmmakers zich minder mee bezig. Wel met het standbeeld dat ter ere van de paardsoldaten, vlakbij de plek van de verdwenen Twin Towers, werd opgericht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden