null Beeld

Documentaire

De Europese geschiedenis kent ook zwarte helden

Nienke Schipper

Onze veelkleurige geschiedenis is niet alléén een treurig verhaal, zegt Orville Breeveld. Hij reisde als musicus de afgelopen twintig jaar door Europa en ontdekte dat er behoorlijk veel zwarte historische figuren zijn. Hij maakte een documentaireserie over deze verhalen. Die is vanaf zondag 26 februari te zien bij de NTR op NPO2.

De eerste aflevering gaat over de ‘zwarte Mozart’, zegt Breeveld, die leefde in de achttiende eeuw. “Joseph Bologne Chevalier de Saint-George was componist en behoorde tot de Parijse society en was een van de oprichters van de Société des amis des Noirs, een groep die zich bekommerde om het welbevinden van zwarte mensen, en van andere mensen zonder stem. En dat waren er destijds best veel; in die tijd telde maar 6 tot 7 procent van de bevolking mee in de maatschappij. Hij streed echt voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.” Helaas leverde hem dat problemen op; Napoleon scherpte apartheid aan, voerde slavernij opnieuw in en Saint-George werd gecanceld en zijn partituren en nalatenschap vernietigd.

De andere afleveringen gaan over onder anderen ‘de andere Florence Nightingale’, een beeldhouwer en een schilder. “Natuurlijk moeten we de lessen uit het verleden niet onbespreekbaar laten, maar ik wil ook graag iets anders laten zien”, zegt Breeveld. “Dat zijn we schatplichtig aan deze helden uit het verleden, maar ook aan de nieuwe generatie om te laten zien dat je met doorzettingsvermogen, oplossingsgericht denken en samenwerken echt veel dingen kunt bereiken. Ik hoop dat de jongeren van nu ook inspiratie uit deze serie halen.”

Lees ook:

‘Als we woke zijn gang laten gaan, sneuvelt onze cultuur’, voorspelt filosoof Floris van Den Berg

Het woke denken bedreigt tolerantie, wetenschap en mensenrechten, meent filosoof Floris van den Berg. Hij pleit voor het boycotten van woke wetenschappers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden