Taal

De ergste bedreiging voor het Nederlands: we willen er niks meer van weten

Beeld ANP

Afgelopen week was ik bij de oratie van de pas benoemde hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Radboud Universiteit, Marc van Oostendorp. Geheel in stijl met zijn leeropdracht had hij er een gedurfd verhaal van gemaakt waarbij hij niet achter een katheder bleef staan, maar met een toverstafje zwaaiend voor de zaal rondliep. Hij had ook mensen in de zaal ingeseind om hem af en toe te onderbreken. Dat alles geldt bij een academische plechtigheid als een doodzonde.

En dan was het ook nog eens geen wetenschappelijk verhaal. Tenminste, zo leek het, maar uiteindelijk ging het toch over wetenschap. Naar het uiterlijk was het een warm pleidooi voor de schoonheid van de Nederlandse taal en literatuur. Die hebben namelijk iets magisch, want je kunt er hele werelden mee oproepen (vandaar het toverstafje). Maar vanuit die constatering volgt in feite de conclusie dat de Nederlandse taal en literatuur de moeite waard zijn om te bestuderen. Dit geldt met name in het schoolvak en de studie Nederlands, maar eigenlijk zou het voor ons allemaal moeten gelden. De taal en literatuur stellen ons in staat om verhalen te vertellen en zo onze gedachten vorm te geven en verbindingen met elkaar aan te gaan.

Maar ging het dan niet over het feit dat het Nederlands bedreigd wordt? Op het eerste oog niet zozeer, maar uiteindelijk bleek dat de ergste bedreiging voor het Nederlands niet gelegen is in de beïnvloeding door andere talen en zelfs niet in de omstandigheid dat in sommige contexten Engels wordt gesproken. De ergste bedreiging voor het Nederlands is dat we er niks meer van willen wéten.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden