recensiepodcast

De ene broer maakt een opleiding af, de andere kiest de criminaliteit

De podcast Sorry voor mijn broertje gaat over het criminele verleden van de jongste broer.  Beeld Trouw
De podcast Sorry voor mijn broertje gaat over het criminele verleden van de jongste broer.Beeld Trouw

‘Sorry voor mijn broertje’ is een boeiend verhaal over waarom de ene broer slaagt in het leven en de andere jammerlijk faalt.

Dorien Pels

De titel van de podcast verwijst naar een aangrijpend moment. Nahib beschrijft hoe hij in de rechtszaal zit, met links van hem zijn moeder en rechts van hem een jonge vrouw bij wie de tranen over de wangen stromen als bewakingsbeelden van de overval getoond worden. Beelden van zijn broertje met bivakmuts die een pistool op een slachtoffer richt.

“Sorry voor mijn broertje”, zou hij willen zeggen tegen het meisje naast hem, maar hij denkt dat dat niet gaat helpen.

In deze zevendelige podcast vertellen twee broers, twintigers, openhartig hun ­levensverhaal, hier en daar aangevuld met de herinneringen van hun oudere zus.

Ze vluchten al op jonge leeftijd met hun familie uit Afghanistan waar de taliban huishoudt, ­beleven een onzekere tijd in asielzoekerscentra tot ze op het nippertje in Nederland mogen blijven dankzij het generaal pardon.

De arrestatie is het kantelpunt

De ene broer maakt een opleiding af en vindt een baan, de andere broer kiest voor de criminaliteit. Dat loopt niet goed af. De twee broers en zus vertellen hoe een politie-eenheid op een nacht in 2014 de deur intrapt en hun broer meeneemt, een kantelpunt in de levens van alle gezinsleden.

Het moeilijkst vinden ze om de wanhoop en het verdriet van hun moeder te zien. Het bewijs dat Nabil gewapende overvallen pleegde, is overweldigend en hij krijgt gevangenisstraf en jeugd-tbs.

De podcast is gemaakt door journalisten Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt voor KRO-NCRV en 3FM. De broers kunnen hun verhaal goed verwoorden, ook omdat ze dat al eerder deden in gastcolleges voor studenten die ­leren voor hulpverlener, waar in de podcast een fragment uit te horen is.

Bepaalde zaken blijven mistig

De vraag waarom de ene broer slaagt en de andere afglijdt, wordt aan het begin van elke aflevering gesteld. Wat het antwoord is, weet je aan het einde nog niet, ook omdat bepaalde zaken mistig blijven. Waar is vader bijvoorbeeld gebleven? Het voordeel is weer dat je als luisteraar aan het denken wordt gezet.

Intrigerend is de aflevering waarin Nabil probeert uit te leggen hoe hij redeneerde toen hij iemand met een ­pistool bedreigde: “Ik vroeg het toch beleefd? Dan konden ze toch wel normaal reageren?”

Moeder, broer en zus ­blijven Nabil zo vaak als ze kunnen bezoeken in de jeugdgevangenis. Moeder gaat zelfs koken voor alle gedetineerden. De leiding van de gevangenis biedt grote broer Nahib een baan aan als afdelings­leider en dat gaat hem heel goed af. Dat de familie om de veroordeelde Nabil heen blijft staan, is zijn redding, vertellen de begeleiders daar.

Even lijkt het eind goed al goed als de jongere broer weer vrij is, maar daarvoor kent het echte leven toch te veel rafelranden.

Wordt vervolgd?

‘Sorry voor mijn broertje’ is te beluisteren via streamingdienst Spotify .

Lees ook:
‘Buiten de muren’ gaat over de worstelingen van ex-gevangenen Harry en Bram.

Radiomaker Marjolein Knol volgt twee ex-gedetineerden nadat ze hun cel mogen verlaten. Slagen zij erin hun leven te beteren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden