Soap & Co

De ene Beatle is de andere niet: Paul gaat viral, maar waar is Ringo?

The Beatles. Van links naar rechts: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr en John Lennon. Beeld AP
The Beatles. Van links naar rechts: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr en John Lennon.Beeld AP

Het kan u nauwelijks zijn ontgaan: Paul McCartney heeft een nieuwe single en zat in Carpool Karaoke. Maar wist u dat Ringo Starr in Nederland was?

Harmen van Dijk

Paul McCartney, 76, staat weer als vanouds in de schijnwerpers. Sinds hij twee nieuwe liedjes heeft uitgebracht, vooruitlopend op een nieuw album, is de wereld in licht euforische staat. Logisch, zult u zeggen. Hij is nu eenmaal een Beatle en alles wat een Beatle doet zorgt voor een beetje mania.

Maar dat is niet helemaal zo. Ringo Starr, het andere nog levende lid van de illustere Fab Four, trad drie weken geleden op in het Drentse Grolloo, op een bluesfestival waar hij het podium moest delen met andere artiesten uit de oude doos. De kaartjes waren niet eens uitverkocht. De ene Beatle is nu eenmaal de andere niet.

Ten slotte was er Ringo

Dat was altijd al zo. Je had Lennon en McCartney, dan George Harrison en ten slotte had je Ringo. John en Paul waren grotendeels verantwoordelijk voor de muzikale legende die The Beatles werden. Na het uiteenvallen van de band beëindigde een kogel veel te snel de bloeiende solocarrière van John. Paul bleef altijd uiterst succesvol. Muzikaal talent natuurlijk, maar ook dankzij een andere gave: hij weet hoe je aandacht genereert. Het was natuurlijk een briljante zet om het nummer ‘Come on to Me’ te presenteren in de megasuccesvolle reeks ‘Carpool Karaoke’, waarin James Cordon in de auto liedjes zingt met beroemde artiesten. Heeft u dat filmpje (waarschijnlijk als enige op de planeet) nog niet gezien? Stop dan nu met lezen en bekijk de video hieronder. Een lach en een traan verzekerd.

De twee bezoeken het huis in Liverpool waar Paul opgroeide, nu een museum, waar de zanger zittend op het toilet laat horen dat deze ruimte verreweg de beste akoestiek heeft. Paul vertelt over de ontstaansgeschiedenis van misschien wel het mooiste Beatles-nummer: Pauls moeder Mary overleed toen hij 14 was. Daarna verscheen ze in een droom. ‘Let it Be’, zei ze tegen haar diepbedroefde zoon. Paul vertelt het ietwat British onderkoeld, maar wij zullen nooit meer met droge ogen kunnen luisteren.

Wat opvalt is hoe ontspannen Paul de adoratie van de wereld over zich heen laat komen. Hij heeft geaccepteerd dat hij een levende legende is. De roem lijkt niet al te zwaar op hem te drukken.

Gebrek aan muzikale kwaliteiten

Arme Ringo, hij moet met veel minder genoegen nemen. Dat werd pijnlijk duidelijk toen Paul in 1997 geridderd werd en hij niet. Ringo (77) mag zich pas sinds maart van dit jaar Sir noemen. Er doet een naar verhaal de ronde over zijn muzikale kwaliteiten, of het veronderstelde gebrek daaraan; een journalist zou John Lennon ooit gevraagd hebben: “Is Ringo Starr de beste drummer van de wereld? “ Daarop zou John geantwoord hebben: “Hij is niet eens de beste drummer van The Beatles.” Kenners hebben dit sappige verhaal als fake news weten te ontmaskeren, maar het is tekenend voor het imago van Ringo.

Tussen Paul en Ringo zit het in elk geval wel goed. Ze werkten door de jaren heen vaak samen en gaan vriendschappelijk met elkaar om. Vorig jaar speelde Paul basgitaar op Ringo’s album ‘Give more Love’. Een plaat die nog geen fractie van de aandacht kreeg die er is voor Pauls nieuwe, ‘Egypt Station’ – en die komt pas in september uit.

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees hier meer afleveringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden