De emancipatie van de vrouw en de eetcultuur

Fenneke Sysling

Newsweek en Der Spiegel gaan deze week in op Gaza, en bij beide is optimisme ver te zoeken. Abbas zal nu op de Westbank de hulpgelden van de wereld ontvangen en Gaza blijft verarmd en in chaos achter. Degenen die weg kunnen uit Gaza gaan er weg, schrijft Newsweek. Khaled Abdel Sjafi, werkzaam bij de VN in Gaza klaagt dat hij al tien procent van zijn werknemers kwijt is. Wie jong, rijk of hoogopgeleid is, vertrekt. De VN in Gaza verliezen zo hun beste werknemers. Wij gaan ’terug naar de steentijd’, klaagt Shafi. Door dit als titel van het artikel te gebruiken suggereert Newsweek dat dit ook geldt voor de gehele Gazastrook. Der Spiegel wijst de veroorzakers van de situatie aan: Fatah en Hamas die niet konden samenwerken, Israël dat het gebied hermetisch afsloot, geld innam en niet genoeg levensmiddelen doorliet en ook de VS. „De VS stuurden duidelijk aan op een confrontatie tussen Fatah en Hamas”, zo citeren zowel Der Spiegel als Newsweek VN-gezant Alvaro de Soto.

Time brengt zware en minder zware kost deze week. Het blad zocht uit hoe Iraakse techneuten steeds handiger, en dus dodelijker, snufjes bedenken tegen de Amerikaanse troepen. De tactieken zijn steeds verfijnder geworden. Zo is één van de nieuwste trucs om eerst Amerikaanse militairen te beschieten en de bommen te verbergen op de plekken waar ze op dat moment heen vluchten voor bescherming. Achter een heg of een muurtje dus. Iedere twee, drie weken worden de tactieken weer veranderd. Bermbommen veroorzaken tachtig procent van de Amerikaanse slachtoffers. Time laat een Iraakse techneut aan het woord, die afstandsbedieningen maakt voor bermbommen. In een kleine laboratorium in zijn slaapkamer in Bagdad heeft hij om werk niet te klagen.

De lichtere kost van Time voor deze zomer is eten over de hele de wereld. Voedselbehoeften bepalen de economie, voedsel is een afspiegeling van handel en geopolitieke allianties en eten definieert onze waarden, status en gezondheid, aldus Time. Voedsel verdeelt ook de klassen: de armen eten de koolhydraten en de vetten, de rijken de proteïnen. Time is wat nostalgisch naar vroeger, toen beter gekookt werd. Ironisch genoeg is één van de oorzaken van de achteruitgang van de eetcultuur de vrouwenemancipatie. Geen tijd voor een uitgebreide lunch, zelfgemaakt eten en ’slow food’ als de vrouw des huizes werkt. Een wat pikanter artikel gaat over de rode peper, een succesvolle kolonisator die vanuit Zuid-Amerika over de wereld werd verspreid. Slechts een klein beetje ervan fleurt het eten op en „het is de combinatie van plezier en pijn die het eten van pepers zo'n heerlijke beleving maakt”.

Geen politiek op de voorkant van The Economist, maar wetenschap. Het blad betitelt RNA als het molecuul van de toekomst. Wat natuurkunde was voor de twintigste eeuw, inclusief de atoombom, zo stelt The Economist, dat is biologie voor de eenentwintigste eeuw. RNA regelt het doen en laten van een cel, en blijkt nu belangrijker dan DNA of genen voor de bouw van een ingewikkeld organisme als de mens. We weten echter nog nauwelijks iets van RNA. Een nieuwe weg om in te slaan dus ’op zoek naar de essentie van de mensheid’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden