In memoriamChadwick Boseman (1976-2020)

De eerste zwarte superheld die zelf een rolmodel werd

Chadwick Boseman als Black Panther Beeld
Chadwick Boseman als Black PantherBeeld

Van Oprah Winfrey tot Denzel Washington, in Hollywood en ver daarbuiten is stilgestaan bij het plotselinge overlijden Chadwick Boseman. De Afro-Amerikaanse Hollywood-acteur overleed vrijdagavond aan darmkanker en was relatief jong, 43 jaar.

Belinda van de Graaf

Dat er zo veel geschokte reacties kwamen op zijn dood, komt doordat hij nooit had gerept over zijn ziekte die vier jaar geleden al werd geconstateerd. Het betekent dat hij de hoofdrol in het superheldenepos ‘Black Panther’ speelde toen hij al chemotherapie en operaties onderging.

Met Black Panther (2018) zette Boseman een monumentaal optreden neer. Hij gaf met een overweldigende energie en flair vorm aan Koning T’Challa bijgenaamd Black Panther, leider van de fictieve Afrikaanse natie Wakanda. Het was voor het eerst dat een zwarte acteur zo'n grote, dure film droeg (budget: ruim 200 miljoen dollar) en dat ook de rest van de cast en crew vrijwel geheel uit zwarte makers bestond. En dat niet alleen: de film bewees ook dat er wereldwijd een gigantisch publiek was voor een Afro-Amerikaanse superheld. Hollywood kon met het zwarte Marvel-spektakel een belangrijk nieuw hoofdstuk toevoegen aan het Black Lives Matter-verhaal.

Boseman was zich daar terdege van bewust. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij zich zijn hele leven inzette om zwarte rolmodellen te vertolken. Hij groeide op in South Carolina, als zoon van een verpleegster en een stoffeerder. Een bepalende gebeurtenis voltrok zich op de middelbare school: een vriend uit zijn basketbalteam werd doodgeschoten. Het was het moment waarop hij zich realiseerde dat het voor hem niet langer om sport draaide, maar om het vertellen van verhalen.

Gepokt en gemazeld in de Afrikaanse en Afro-Amerikaanse geschiedenis

Boseman volgde een regie-opleiding in Washington D.C. en een acteeropleiding in het Engelse Oxford, gefinancierd door Denzel Washington. In de New Yorkse wijk Harlem studeerde hij vervolgens aan het Schomburg Center for Research in Black Culture. Toen hij ging acteren, eerst in televisieseries, later in Hollywoodfilms, was hij gepokt en gemazeld in de Afrikaanse en Afro-Amerikaanse geschiedenis.

De rollen die hij koos, getuigen daarvan: Boseman speelde keer op keer zwarte, leidende figuren. Het begon met de vertolking van Jackie Robinson, de eerste Afro-Amerikaanse honkballer in de Major League (‘42’, 2013). Daarna volgde een biopic over Godfather of Soul James Brown (‘Get On Up’, 2014). En ten slotte kroop Boseman ook in de huid van Thurgood Marshall, de burgerrechtenadvocaat en eerste Afro-Amerikaanse rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof (‘Marshall’, 2017).

Boseman wilde inspirerende zwarte verhalen vertellen. Wat hem dreef was dat veel van die verhalen nog niet waren verteld. “De geschiedenis begrijpen is een van de vele manieren om de cyclus te doorbreken”, schreef hij in een van zijn laatste tweets. Hij doelde op de cyclus van witte suprematie en raciale vooroordelen. Dat Spike Lee hem castte voor zijn Afro-Amerikaanse Vietnamfilm ‘Da 5 Bloods’ (momenteel te zien op Netflix) was een droom die in vervulling ging.

Eindelijk ging het eens niet over armoede en leed

Met Black Panther werd Boseman uiteindelijk zelf een rolmodel voor de zwarte jeugd. Niet alleen omdat hij als zwarte acteur het spektakel droeg, maar ook omdat het om een trots Afrikaans verhaal ging. Eindelijk ging het eens niet over armoede en leed, maar om een gedroomd Afrikaans land dat zich aan het kolonialisme heeft weten te onttrekken, en alle trauma’s die daarmee samenhangen.

“Hij inspireerde generaties en liet zien dat ze alles kunnen zijn wat ze willen zijn - zelfs superhelden”, liet Joe Biden zaterdag via Twitter weten. Bosemans eigen laatste bericht op Twitter, twee weken geleden, was gericht aan Bidens running mate Kamala Harris. Een Tweet waarmee hij alvast zijn stem uitbracht voor de Amerikaanse presidentsverkieizng, begeleid door drie applaudiserende zwarte handjes.

Chadwick Aaron Boseman werd op 29 november 1976 geboren in South Carolina en overleed op 28 augustus 2020 in Los Angeles, in het bijzijn van zijn vrouw, de zangeres Taylor Simone Ledward met wie hij kort voor zijn dood in het geheim trouwde.

Lees ook:

‘Black Panther’ appelleert aan de trotse viering van het hedendaagse Afrika

Wereldwijd werd uitgekeken naar de première van deze superheldenfilm. Vanwege de culturele impact werd Black Panther de belangrijkste film van het jaar genoemd. Is die hype terecht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden