RecensieFilm

De eerste bioscoopfilm over de kleine gevederde ‘Yakari’ is vooral leuk voor kleuters

De jonge Siouxindiaan Yakari ontmoet op zijn tocht door de natuur Linde, een grappige kleine bever. Beeld
De jonge Siouxindiaan Yakari ontmoet op zijn tocht door de natuur Linde, een grappige kleine bever.

Yakari
Regie: Xavier Giacometti.
★★★

Belinda van de Graaf

De jonge Siouxindiaan Yakari uit de stripboeken van het Zwitserse duo Job & Derib werd het afgelopen jaar vijftig en dat werd gevierd met een eerste bioscoopfilm. Yakari raakt daarin onder de indruk van Kleine Bliksem, een wild paard dat hij zo lang volgt dat hij verdwaalt. Een geluk bij een ongeluk, want zijn speurtocht terug naar huis in gezelschap van onder meer Grote Adelaar is een spannend avontuur. Yakari, die eerder 38 stripalbums en 2 televisieseries aan zich gewijd zag, komt in een waterval terecht, maar leukst van al: hij leert praten met de dieren.

Nu is zo'n Europese, avondvullende animatie geen sinecure. In België, Frankrijk en Duitsland staken ze de koppen bij elkaar om acht miljoen euro voor de productie in te zamelen. Veel aandacht is zo te zien in de animatie gaan zitten, een combinatie van 2D en 3D, waarin de prairie in South Dakota in heldere lijnen en warme kleuren tot leven komt, van grazende bizons tot spectaculaire zonsondergangen.

Het verhaaltje zelf, waarin Yakari een Vlaamse stem heeft, doet wat simpel aan. Waar Amerikaanse animatiefilms vaak jong en oud aanspreken, is het avontuur van de kleine gevederde held echt toegesneden op kleuters. Met als resultaat dat het tempo wat traag is en de grapdichtheid gering. Op zich is dat niet erg, maar je veert wel op als Yakari kennis maakt met een grappige beverfamilie, en er eindelijk wat tijd is voor jolijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden