Woonwensen

De doorzonwoning is passé. Het is nu tijd voor een 'rijtjeskasteel'

Voorkant. Beeld Funda
Voorkant.Beeld Funda

Projectontwikkelaars houden te weinig rekening met wensen van kopers. In opdracht van Funda ontwierpen twee architecten het ideale huis.

Henny de Lange

We dromen ervan om in een kasteel of villa te wonen. Of tenminste in een vrijstaand huis. Maar de realiteit is dat 60 procent van de Nederlanders in een rijtjeshuis woont. Hoe breng je droom en werkelijkheid dichter bij elkaar? Nou, met een 'rijtjeskasteel'.

Het klinkt als een grap, maar het ontwerp ligt er al voor dit nieuwe type rijtjeshuis. Het heeft net als een kasteel dikke muren en ook een torenkamer, met hemelbed. De architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs ontwierpen dit duurzame 'kasteelhuis', waarin de traditionele indeling is losgelaten. Daardoor voelt het ruimer en biedt het meer privacy.

Doorsnede van het 'rijtjeskasteel'. Beeld Funda
Doorsnede van het 'rijtjeskasteel'.Beeld Funda
Achterkant Beeld Funda
AchterkantBeeld Funda

De architecten maakten het ontwerp in opdracht van Funda. Ze baseerden zich daarbij op de woonwensen van de 800.000 mensen die serieus op zoek zijn naar een koophuis op funda.nl. Ze willen een discussie op gang brengen met projectontwikkelaars en bouwers, die naar hun mening te weinig oog hebben voor de woonbehoeftes van Nederlanders.

Atteveld en Deijs: "Terwijl de Nederlandse samenleving verandert, hebben rijtjeshuizen nog altijd dezelfde indeling." Zeker nu de woningmarkt aantrekt en huizen toch wel worden verkocht, dreigt ook de kwaliteit (zoals duurzame materialen) erbij in te schieten, vrezen ze.

Woonkamer. Beeld Funda
Woonkamer.Beeld Funda

Geen standaardindeling

Dat het ook anders kan zonder er meteen een futuristisch huis van te maken, laten ze zien aan de hand van een maquette en afbeeldingen. Net als bij een echt kasteel heeft hun 'rijtjeskasteel' een poché, een schil in de vorm van dikke bakstenen muren. Daarin zijn alle kasten en andere ruimtevretende functies als keukenapparatuur verstopt. Daardoor ontstaat er beneden een grote en hoge leefruimte.

De architecten hebben ook op de bovenverdieping gebroken met de standaardindeling van eengezinswoningen. De drie slaapkamers, waaronder een torenkamer met hemelbed, zijn compact, want daar hoeft toch alleen maar een bed in. Daardoor winnen ze ruimte voor een royale 'inloopbadkamer', die je ook helemaal vol kunt laten lopen met water. Dankzij de 'doorzonzolder' valt er ook van bovenaf royaal licht in de woning.

Zolderkamer Beeld Funda
ZolderkamerBeeld Funda

Veel privacy

Het huis is duurzaam, met zonnecollectoren en een pelletkachel die de hele woning kan verwarmen. De vraagprijs zou volgens de architecten rond de twee ton kunnen liggen.

Het interieur oogt ruim en licht en dat verwacht je niet als je de voorgevel ziet. Die heeft wel iets van een bunker, doordat op de begane grond ramen ontbreken. Wel zorgen kleine openingen in het metselwerk ervoor dat de bewoner zicht heeft op straat, zonder zelf bekeken te worden.

Badkamer. Beeld Funda
Badkamer.Beeld Funda

Met een slotgracht

Volgens de architecten is het fenomeen doorzonwoning passé. Mensen willen privacy en doen 's avonds de lamellen of gordijnen dicht. Het gebrek aan ramen aan de straatkant wordt aan de achterkant royaal gecompenseerd met grote openslaande glasdeuren naar de tuin. Daar hebben de ontwerpers ook een vijver in geplaatst. Deijs en Atteveld: "Een slotgracht, voor het ultieme kasteelgevoel".

De architecten hopen dat er naar aanleiding van hun bevindingen een modelwoning wordt gebouwd.

Torenkamer. Beeld Funda
Torenkamer.Beeld Funda

Funda wordt steeds populairder

Vandaag ook al op Funda gekeken? U bent niet de enige. Elke dag telt deze website waarop het leeuwendeel van het Nederlandse woningaanbod wordt gepresenteerd een miljoen bezoeken. Vorig jaar werden de huizen meer dan een miljard keer bekeken; in 72 procent van de gevallen op de mobiele telefoon of een tablet. Al die bezoeken geven een beeld van de woonwensen van de Nederlander.

Onder de dertig meest bekeken woningen van het afgelopen jaar zitten veel 'droomhuizen': kasteelachtige woningen en villa's. De site trekt ook veel 'funbezoekers', mensen die voor de lol of uit nieuwsgierigheid speuren naar (kapitale) huizen.

Jurriaan van Gent, data-analist bij Funda, onderzocht het zoekgedrag. Volgens hem zijn zo'n 800.000 mensen serieus op zoek naar een koopwoning. Op basis van hun zoekgeschiedenis concludeert hij dat er een gat gaapt tussen hun dromen en de werkelijkheid. Ze willen het liefst een vrijstaand huis in de prijsklasse van 225.000 tot 250.000 euro met zes kamers, op 150 tot 200 m2 grond. In werkelijkheid wordt het vaak een rijtjeshuis op 100 tot 150 m2 grond en met vijf kamers voor 175.000 tot 200.000 euro. Wat betreft woonoppervlak zijn woonwensen wel reëel: 100 tot 125 m2 .

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden