RecensieFilm

‘De Dick Maas Methode’ is een amusante documentaire, maar even oppervlakkig als Maas’ films

Dick Maas (rechts) met Huub Stapel in de tijd van ‘Flodder’. 
 Beeld
Dick Maas (rechts) met Huub Stapel in de tijd van ‘Flodder’.

De Dick Maas methode
Regie: Jeffrey de Vore
★★★

Dat werd tijd: een documentaire over Dick Maas, een van de grootste namen in de Nederlandse filmwereld van de afgelopen vier decennia. ‘De lift’, ‘Amsterdamned’, ‘Flodder’: memorabele titels van een maker die én bioscoopzalen vulde én een heel eigen stijl heeft. De familie Flodder is een begrip geworden. ‘Buurman, wat doet u nu?’ een gevleugelde tekst.

Je kunt van zijn humor, aards en vulgair, houden. Of niet. Je kunt waardering hebben voor zijn ambitieuze actiescènes: Sint te paard in galop over de daken. Of niet. Dick Maas heeft onmiskenbaar veel bijgedragen aan de industrie van ambachtelijk gemaakt bioscoopentertainment.

Editor-regisseur Jeffrey de Vore verzamelde oude beelden en interviews met vakgenoten voor een overzicht van de carrière van Maas (1951) die met hits van start ging maar later in moeilijker vaarwater kwam - mede doordat hij zich vertilde aan de groots opgezette productiestudio First Floor Features.

De film heeft enthousiaste sprekers: Huub Stapel die vertelt hoe hij zijn Flodder-loopje van een horlogemaker in Venlo had afgekeken. En vrolijke anekdotes over slimme cameratrucs tijdens achtervolgingsscènes.

Nostalgie is leuk, maar het Maas-oeuvre is een perfect startpunt voor ruimere bespiegeling en filmhistorische duiding. De jonge Maas trof een commercieel dor filmlandschap aan dat er nu fundamenteel anders uitziet. Wat zijn stempel is geweest, daar had De Vore best meer jonge makers naar kunnen vragen.

‘De Dick Maas methode’ blijft hangen aan de oppervlakte waar ook de films van de meester zich bevinden. Misschien passend, maar wel jammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden