Taal

De diaspora van de neerlandistiek

Beeld anp

Het kan u niet ontgaan zijn: aan de Vrije Universiteit van Amsterdam is de opleiding Nederlands opgeheven. 

Veel verontwaardiging, veel uitleg waarom het uitsterven van de neerlandistiek rampzalig is, maar ook nuancering: niet de hele opleiding is opgeheven, alleen de bachelor; er bestaat nog wel een masteropleiding Neerlandistiek aan de VU. En in die bachelor was de afgelopen jaren al flink gesnoeid. Was dat eigenlijk nog wel neerlandistiek?

De neerlandistiek bestaat van oudsher uit de bestudering van literatuur, taal en taalgebruik. Vanuit die drie gebieden hebben zich vooral de laatste halve eeuw talloze specialisaties afgesplitst: letterkunde, cultuurstudies, mediastudies, taalwetenschappen, communicatiewetenschappen, en nou noem ik alleen nog maar de grote categorieën. Er is dus eerder sprake van een diaspora van de neerlandistiek dan van uitsterven.

Is het dan erg dat een opleiding die minder dan 5 studenten per jaar trekt opgeheven wordt? Vanuit twee perspectieven wel: ten eerste is het vanzelfsprekend dat literatuur, taal en taalgebruik alles met elkaar te maken hebben. Die zou je dus eigenlijk op elke universiteit tenminste óók in samenhang moeten kunnen bestuderen. En ten tweede: ook in het schoolvak gaat het om literatuur, taal en taalgebruik. Wordt daar die samenhang wel voldoende over het voetlicht gebracht?

Je ziet het in alle media-aandacht van de afgelopen weken: mensen zien Nederlands alleen als het vak van de literatuur, of alleen als een vak waarin je correct of creatief leert schrijven. Op school zou je juist de samenhang daartussen geleerd moeten hebben.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Lees ook:

Nederlands is door de verengelsing van de universiteit ‘tweederangs’ geworden

De Vrije Universiteit stopt met de studie Nederlands en ook elders loopt het aantal studenten Nederlands terug. Daarmee gaat veel verloren, zeggen deskundigen. ‘Inzicht in onze cultuur en geschiedenis verdwijnt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden