Igone de Jongh, ‘Zin in liefde’. Beeld Altin Kaftira
Igone de Jongh, ‘Zin in liefde’.Beeld Altin Kaftira

Weekendtips

De dansende diva’s van Igone de Jongh

Maaike Bos

ZIEN
IGONE DE JONGH: ZIN IN LIEFDE

Senf Producties i.s.m. The Fame Game
t/m 15 maart

De oud-prima ballerina (Het Nationale Ballet) liet voor deze voorstelling choreograferen door twee aanstormende talenten: Simone Repele en Sasha Riva. Zij gaat over diva’s: hun schittering, overgave én offers, in de liefde bijvoorbeeld. Riva danst mee, net als dansers van het mede door De Jongh opgerichte gezelschap The United Ukranian Ballet Company in ballingschap. senf.nl/productie/igone-de-jongh.

DOEN
NATUURWIJS WINTEROPDRACHTEN

Trekvogels vliegen naar warmere streken, insecten verschuilen zich in holletjes. Welke wintertrucjes hebben dieren nog meer? Met de ruim honderd buitenopdrachten van Stichting NatuurWijs ga je met kinderen op zoek naar de verrassende rijkdom van de natuur. Zo hebben kikkers ‘anti-vries-proteïnen’ in hun bloed waardoor ze niet bevriezen. Ook leuk: de opdracht Boomschors, om de bast te herkennen van de berk, eik of acacia. natuurwijs.nl/natuuropdrachten.

HOREN
PODCAST: ALTIJD AAN

Brainwash, Human

Bellen, appen, betalen, muziek luisteren, de weg vinden, sociale media volgen: de smartphone verrijkt ons leven, maar wat gaat er verloren? Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een week ‘afkicken’. Ze vertellen erover in deze driedelige podcastserie van Brainwash en Romanee Rodriguez. Ylke van der Zwet at en sliep beter en voelde zich rustiger. “Digitale prikkels zijn (…) de makkelijkste manier om je te verdoven”, zegt ze. Luister via Spotify, Apple of NPORadio1.

ZIEN
HAUTE PHOTOGRAPHIE

‘I trust the fall’. Beeld YANi
‘I trust the fall’.Beeld YANi

Keilepand, Rotterdam
9 t/m 12 februari

Deze internationale fotografiebeurs brengt, zoals de naam al doet vermoeden, een ode aan elegantie, minimalisme, het vrouwenlichaam, kunst en mode. Er is ook multidisciplinaire fotokunst, zoals het werk van YANi: het interactieve werk The Sirens met acht wisselende foto’s en soundscapes, of zijn serie Out of the woods, ingekleurde bosfoto’s. Verwacht hier geen typische beurs-stands, maar stoere wanden met werk van veertig kunstenaars. Onder de 16 jaar is de entree gratis. haute-photographie.com.

HOREN
BEN CAPLAN

Utrecht, Eindhoven, Groningen
8, 10 en 11 februari

Bij zijn grote haarbos en onstuimige baard boven zijn gitaar, vermoed je een rauwe, lage stem. Die heeft hij inderdaad, maar hij wisselt hem moeiteloos af met een kopstem. Singer-songwriter Ben Caplan mengt zijn indiefolksound met Bijbelse melodieën en klezmer-invloeden uit zijn Joodse erfgoed. Zijn muziek klinkt tegelijk oeroud en hedendaags. Na België en Nederland vertrekt hij voor een concert naar Turkije (Istanbul). bencaplan.ca.

DOEN
THUISWORKSHOP: MAAK JE EIGEN ‘ZWEVENDE MOBILE’

Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

“Dat kan een kind ook”, zeggen velen over de avant-gardekunstbeweging Cobra (1948-1951). Met dit werkblad maak je inderdaad met (of zonder) kinderen (8+) een mobile van ijzerdraad, kralen, stukjes hout, karton, plexiglas, dopjes, etc. Laat je inspireren door het materiaal, én door de voorbeelden van Alexander Calder en Constant. cobra-museum.nl/cobrathuis/maak-je-eigen-zwevende-mobile.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden