Protestactie

De cultuursector wil weer open, dus Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries worden (heel even) kapper

Op het podium van De Kleine Komedie in Amsterdam staan woensdag twee kappersstoelen. Beeld ANP XTRA
Op het podium van De Kleine Komedie in Amsterdam staan woensdag twee kappersstoelen.Beeld ANP XTRA

Weer trekt de cultuursector aan het kortste eind. Daarom kun je woensdag in het theater naar de kapper om je coronacoup te laten knippen. En ondertussen wat vitamine-C(ultuur) te krijgen.

Nienke Schipper

De kappers mogen wel open, maar de theaters blijven gesloten. Dan worden de theaters toch gewoon kapsalons? Met de ludieke actie Kapsalon Theater willen theatermakers en muzikanten protesteren tegen de verlengde lockdown waarbij de cultuursector voorlopig gesloten blijft.

Dit weekend bedachten initiatiefnemers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries het plan om aanstaande woensdag 19 januari theater De Kleine Komedie in Amsterdam voor een dag om te bouwen tot kapsalon. Er is ruimte voor vijftig mensen die ofwel op de kappersstoel terechtkomen, of in de wachtruimte die is ingericht in de zaal. Mondkapjes en QR-code zijn verplicht, net als in een gewone kapsalon. Op het podium tussen de twee kappersstoelen in komt een muzikant of cabaretier om de mensen in de ‘kapsalon’ te vermaken.

Inmiddels is de actie landelijk opgepikt, zegt zanger Ed Struijlaart aan de telefoon. Hij bood vrijdag direct zijn hulp aan en is inmiddels een van de drijvende krachten achter operatie Kapsalon. “Toen ik van deze actie hoorde maakte mijn activistische hart een sprongetje.” Hij beheert het account @kapsalontheater op Instagram dat inmiddels bijna 15.000 volgers heeft. Struijlaart denkt dat de sector nu echt klaar is met het coronabeleid waarbij cultuur altijd de sluitpost is. “Er is een breed besef dat er een actie nodig is. En dat doen we met veel enthousiasme en positiviteit.”

Een kaartje voor de kapper

Via de site kapsalontheater.nl kunnen theaters, kappers, schoonheidsspecialisten en artiesten die mee willen doen zich binnenkort aanmelden, zegt Struijlaart. En bezoekers kunnen er een kaartje voor de kapper of beautysalon kopen. “Maar we kunnen niet garanderen dat je ook echt aan de beurt komt voor een knipbeurt.”

Diverse andere artiesten zoals Jochem Myjer, Claudia de Breij, Dolf Jansen en Theo Maassen hebben al laten weten graag mee te doen. En al enkele tientallen theaters in het hele land hebben aangekondigd dat ze woensdag ook een kapsalon zullen zijn.

Er waren afgelopen weekend al meer acties. Zo is de museumshop van het Drents Museum weer open. Dat vond het museum een mooie gelegenheid om op zondagmiddag twee uur lang een mini-bluesconcert te organiseren waarbij de bezoekers en passant ook de Frida Khalo expositie konden bezichtigen.

Horecaprotest

De horeca kwam zaterdag al in verzet en opende op tal van plaatsen de deuren. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar in bijvoorbeeld Utrecht werd er wel gehandhaafd. Dirk Beljaarts, directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het zeker niet de laatste acties zijn. Hij verwacht de komende dagen meer acties en vraagt het kabinet om ‘niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen’.

Lees ook:

Cultuursector voelt zich (weer) gepasseerd bij versoepeling lockdown

Theaters, bioscopen en musea blijven nog minstens tien dagen dicht. Vanuit de cultuur klinkt protest, het gonst en het gist, maar maakt de sector ook een vuist tegen het coronabeleid?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden