Javier Guzman. Beeld Petrovsky & Ramone
Javier Guzman.Beeld Petrovsky & Ramone

RecensieJavier Guzman

De coronacrisis lijkt een afvinklijstje, maar Guzmans grappen over corruptie zijn scherp

Oudejaarsconference ‘In vertwijfeling verblijven’
Javier Guzman
29 december op Comedy Central

Ivo Nieuwenhuis

Losjes associërend laat Javier Guzman in zijn oudejaarsconference In vertwijfeling verblijven de vele nieuwswaardige momenten van 2021 de revue passeren. Van het songfestival gaat het via Lilianne Ploumen en Caroline van der Plas naar de vrijlating van Bill Cosby en het Israël-Palestinaconflict. Momenten van oprechte verontwaardiging wisselt Guzman (44) daarbij af met enigszins gemakzuchtige grappen over een zwemvakantie in Limburg of de gebrekkige kwaliteiten van de Nederlandse politie.

De opeenvolgende episodes van de coronacrisis krijgen binnen deze losse structuur uitgebreid aandacht. Met de frase “En toen kregen we…” als vaste opening bespreekt Guzman onder meer de avondklok, het thuisonderwijs, het heropenen van de terrassen en de vaccinatiecampagne. Het voelt een beetje als een afvinklijstje. Een echte analyse van de crisis ontbreekt.

Scherper is zijn behandeling van het thema corruptie. Dat werd dankzij Sywert van Lienden dit jaar volop in het licht gezet, maar volgens Guzman liggen de problemen veel dieper en moeten we ons ernstige zorgen maken over de manier waarop Nederland momenteel bestuurd wordt. Afghaanse tolken laten we barsten, terwijl er zwarte sneeuw valt in de omgeving van Tata Steel.

De vormgeving van Guzmans show is simpel maar doeltreffend. Hij speelt op een lege vloer, met als decor slechts een rij witte lamellen die als projectiescherm dienst doen. Ze veranderen gedurende de conference af en toe in een staafdiagram – een leuk gevonden verwijzing naar de coronacijfers die het nieuws het afgelopen jaar zo domineerden. Als kostuum heeft Guzman voor een net iets te ruim vallend zwart pak gekozen. In combinatie met zijn beweeglijke fysiek zorgt dit voor een wat clownesk voorkomen, dat goed past bij de speelstijl van de cabaretier.

De oudejaarsconference van Javier Guzman graaft al met al niet heel diep en moet het net iets teveel hebben van de flauwe humor. De meeste indruk maakt Guzman met zijn doorleefde woede en teleurstelling. Hij hekelt het meten met twee maten: wél Bilal Wahib cancellen, maar niet Dion Graus. Zijn slottirade over de passieve houding waarmee grote problemen van nu, zoals klimaatverandering, door politiek en maatschappij tegemoet getreden worden, komt wat uit de lucht vallen, maar is wel raak.

Lees ook:

Dolf Jansen over het lot van de culturele zzp’er in lockdown. ‘We hebben geen lobby, maken geen vuist’

Cabaretier Dolf Jansen zou nog elf matinees spelen van zijn oudejaarsvoorstelling Het Jansen Vaccin. Ook daar gaat nu een streep door. ‘Ik vind cynisme een zwaktebod, maar ik schurk er soms een heel klein beetje tegenaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden