De concurrentie van het podium af dichten: het NK Slam

Vanavond strijden in Tivoli (Utrecht) tien kandidaten om het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. De winnaar krijgt 1000 euro, staat op Lowlands en vertegenwoordigt Nederland in mei op het WK in Parijs. Waarin verschilt poetry slam van ’traditionele’ poëzievoordracht? In de eerste plaats is het minder saai. Tenminste, dat is de bedoeling.

Verder is de performance veel belangrijker dan bij een ’gewone’ voordracht. Slammers slammen uit het hoofd, tenminste, dat is de bedoeling. „We wilden dat wel als eis stellen, zegt organisator Michaël Stoker, „maar niet iedereen durft of kan dat.”

En het publiek stáát: een groot verschil met traditionele voordrachten, die in een theater plaatsvinden, of in elk geval in een zaaltje met stoelen en een podium. Het publiek heeft ook meer invloed: je kunt iemand letterlijk van het podium fluiten of terugjuichen en -klappen. In Utrecht werken ze met een applausmeter, die de helft van de waardering bepaalt. De andere helft bepalen de juryleden, dit jaar Tjitske Jansen, Piet Gerbrandy en Joost Prinsen.

De tien deelnemers krijgen ieder drie minuten om het publiek te overtuigen van hun poëzie en performance. De jury én de applausmeter bepalen daarna welke twee slammers in de finale staan. En dan begint de echte battle: de deelnemers staan samen op het podium en proberen elkaar eraf te dichten. „Echt improviseren is het meestal niet”, zegt dichter en singer-songwriter Marlies Somers, die vorig jaar in de finale stond. „Ik heb verschillende stukken tekst speciaal hiervoor geschreven, en ik bedenk ter plekke welke ik ga gebruiken.”

Drie van de tien deelnemers zijn vrouwen. Dat is wel eens nog minder geweest. Er is nog nooit een vrouw Nederlands kampioen geworden. „Daarom ga ik vanavond ook winnen”, zegt Somers grijnzend.

De meeste slammers zouden hun werk graag uitgegeven zien, sommigen lukt dat ook. Volgens winnaar van vorig jaar Bernhard Christiansen was de invloed van zijn kampioenschap beperkt. „Het heeft wat aandacht gegenereerd. Ik treed iets vaker op. Maar mijn werk is nog niet uitgegeven.”

De winnaar van het NK mag naar het wereldkampioenschap Slam in Parijs. „Maar daar wint altijd een Amerikaan”, zegt organisator Stoker. De VS hebben een veel langere traditie op het gebied van spoken word. Maar het zal ook door de taal komen. „Een Noorse slammer, dat is geweldig hoor. Maar je begrijpt er niets van, en de vertalingen gaan veel te snel om te kunnen volgen.”

Poetry Slam, vanavond 20:00 Tivoli, Oudegracht 245 Utrecht. Kaarten via www.ticketservice.nl , 0900-3001250 of via de kassa van Tivoli. Meer info over deelnemers op www.nkpoetryslam.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden