De Britse koningsbaby is geboren, maar moeder Meghan kan weinig meer goed doen

Prins Harry staat de pers te woord bij Windsor Castle, waar hij de geboorte van zijn zoon vanmiddag heeft aangekondigd. Beeld AFP
Prins Harry staat de pers te woord bij Windsor Castle, waar hij de geboorte van zijn zoon vanmiddag heeft aangekondigd.Beeld AFP

Het is een zoon, de eerstgeborene van prins Harry en zijn Meghan. Het is te hopen dat de nieuwe koningsbaby nog iets verandert aan de mening van de Britten. Want moeder Meghan Markle kan in de ogen van de tabloids eigenlijk niets meer goed doen. Was ze eerst de droomprinses, nu is ze de heks.

Romana Abels

Harry is veruit de populairste telg van het Britse koningshuis. Mogelijk duikt zijn zoon binnenkort ook op in de permanente populariteitsmeter van YouGov, de plaatselijke variant van Ipsos. Moeder Meghan Markle maakte een jaar nadat ze als droomprinses verwelkomd was juist een duikvlucht op de ranglijst.

Meghans positie is op dit moment zesde: ver na haar man Harry, na diens broer William en zijn keurige vrouw Kate, na koningin Elizabeth, na de oude prins Philip. Dat is, vooral rond haar huwelijk, wel eens beter geweest.

Er wordt weinig aardigs meer geschreven over Meghan. Eerst deugde haar keus voor bevallingsbegeleiding niet, daarna waren de Britten weer furieus toen bleek dat bij de pasgeboren koninklijke baby in eerste instantie geen fotografen worden toegelaten. De van oorsprong Amerikaanse hertogin van Sussex heeft volgens de Britten kapsones, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

“Wij beschouwen de geboorte als een privé-aangelegenheid”, verklaarden Meghan en Harry een paar weken geleden. Je zou denken: een vrij gewone mededeling. Maar het bleek alwéér een breuk met een traditie. Met grote verontwaardiging schreven de bladen: ‘Een fotomoment van de vader met de pasgeboren baby was er tot nog toe áltijd!’

Meghan was ook al het onderwerp van nationale furie toen bekend werd dat ze afzag van de bijstand van de koninklijke gynaecoloog. Dat is een man, terwijl Meghan liever een vrouw aan haar kraambed had. Ze overwoog trouwens ook een doula, een soort bevallingscoach, en een onderwaterbevalling. Kleine kans dat de koninklijke gynaecoloog aan die vraag kon voldoen. Ze zou verder de baby uit handen willen geven aan een Amerikaanse oppas – ook al een affront van jewelste.

Harry and Meghan in Marokko, in februari. Beeld AP
Harry and Meghan in Marokko, in februari.Beeld AP

Babymoon

Die akkefietjes kwamen snel nadat bekend werd hoeveel geld zij en prins Harry uitgaven bij een ‘babymoon’ in een luxe hotel (33.000 pond in drie dagen). Een babymoon is een vakantie vóór de geboorte van je eerste kind, een laatste moment met z’n tweeën. Veel hedendaagse ouders schijnen het te doen, ook in niet-koninklijke kringen.

Ook over de verbouwing van het nieuwe huis van het gezin (kosten drie miljoen pond) was nogal wat te doen. Plotseling besloot het tweetal Frogmore Cottage te betrekken, een bescheiden tienkamerwoninkje op het terrein van Windsor Castle, terwijl eerst alles erop wees dat ze knus en innig naast Harry’s broer William en diens vrouw Kate in Kensington Palace zouden gaan wonen. Er gingen al snel geruchten over een damesruzie tussen de Amerikaanse Meghan en de nogal Britse Kate, al was daar weinig bewijs voor.

In het nieuwe huis ligt nu, achter driedubbel glas, onder meer een zwevende yogavloer en een appartementje voor de oma van het kind, dat overigens de zevende in de lijn van troonsopvolging is. Het isolatieglas is trouwens echt noodzakelijk: het huis ligt pal onder een vliegroute. Per kwartier komen er dertien vliegtuigen over. Dan wordt het nog moeilijk om de kikkers te horen in het meertje dat ernaast ligt, hoeveel dat er ook zijn.

Afrika dit keer

En dan is Frogmore waarschijnlijk nog niet eens het eindpunt: ze hadden het nog maar net betrokken of er was alweer sprake van een volgende verhuizing: naar Afrika dit keer, voor een jaar of twee à drie. Botswana misschien. De spotlichten uit, de liefdadigheid in.

Mogelijk is het personeel daar beter bestand tegen de schijnbaar nogal veeleisende Meghan. In december kondigde zelfs haar stevige privé­secretaris aan dat ze na de bevalling het veld ruimt. Ze is sinds het huwelijk met Harry al de derde hoveling die de handdoek in de ring gooit.

Een oorzaak zou zijn dat Meghan net zo veel van haar staf eist als van zichzelf. Zo start ze iedere dag om half vijf met yoga en begint ze vanaf vijf uur van alles te vragen, dat dan met gezwinde spoed moet worden gebracht. Wat het tijdstip van ontwaken betreft is de hertogin in ieder geval alvast voorbereid op het moederschap.

Volgens royalty-verslaggevers rekenen prins Harry en zijn echtgenote erop dat Engeland uiteindelijk zal wennen aan de Amerikaanse actrice met wie hun prins trouwde, net als zij zich op termijn meer zal gaan schikken in de Britse gebruiken.

Lees ook:

‘Meghan wordt net zo opgejaagd als prinses Diana’

De zwangere Britse hertogin Meghan wordt zwaar onder vuur genomen door de media. En haar vader schiet lekker mee.

De meest gegoogelde persoon van 2018 is: Meghan Markle

Natuurlijk. De beeldschone Amerikaanse actrice die trouwde met de leukste Britse prins en meteen ook maar zwanger werd. Dat is nou die ongrijpbare X-factor.

Prinses Meghan heeft lak aan het protocol én goedkeuring van The Queen

Blote benen en schouders, knuffelen in het openbaar: prinses Meghan houdt zich niet aan de Britse hofregels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden