De allerbesteRoling Stones

De beste songs van de Rolling Stones: ‘Zelfs een Fiat Multipla verandert in een scheurijzer’

The Rolling Stones. Beeld Steve Klein
The Rolling Stones.Beeld Steve Klein
Frank Hettinga

1. Paint It, Black

De depressieve man waar Mick over zingt in ‘Paint It, Black’ wil alle kleur in de wereld laten verdwijnen. Alles moet zo zwart ‘als de nacht, als steenkool’ worden geverfd, verkondigt hij. Rode deuren, fleurige jurkjes, bloemen, auto’s. Zelfs de zon moet doven.

Maar door de stampende drums en percussie, de sitar van wijlen Brian Jones ben je helemaal niet vatbaar voor die duistere boodschap. Dat zou een stuk moeilijker zijn geweest als het nummer was blijven hangen in de eerste schetsen: een kabbelend en duister soulnummer.

Nu klinkt het alsof een stel paarden over de prairie galoppeert, met jou op de rug van een van hen. Of je raast plankgas over de snelweg. Zelfs een Fiat Multipla verandert door ‘Paint It, Black’ in een scheurijzer. Nou, voor even dan.


2. Gimme Shelter

Hoor de trippelende openingsriff van Keith, alsof hij spreekt via zijn elektrische gitaar. Hoor de stevig vervormde mondharmonica van Mick. Hoor soulzangeres Merry Clayton die het wanhopig uitschreeuwt: “Rape, murder, it’s just a shot away, it’s just a shot away.”

Gimme Shelter is haast apocalyptisch en niet voor niks veelvuldig gebruikt onder beelden van de Vietnamoorlog of orkanen en tornado’s. Het nummer staat symbool voor het chaotische verloop van het Altamont Free Concert in 1969: Hells Angels verzorgden agressief de bewaking en een bezoeker kwam om het leven door messteken.

Dat concert zou de geschiedenis ingaan als de teloorgang van de vrije jaren zestig. Maar ondertussen beleefden de Stones hun gloriedagen. En dan moesten de albums ‘Sticky Fingers’ en ‘Exile on Main Street’ nog verschijnen.

3. Jumpin’ Jack Flash

‘Jumpin’ Jack Flash’ is een van de gitaarriffs van Keith die zich direct in het brein graveert. Door zijn hoekige bluessignatuur, die toch uiterst vloeibaar klinkt. In die zin zou op deze plaats trouwens ook prima ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ of ‘Brown Sugar’ volstaan.

Maar ‘Jumpin’ is de favoriet van Richards zelf. En die spreken we niet graag tegen, toch? Het is misschien live wel het meest gespeelde nummer van de Stones ooit, het staat ook op alle live-albums en is veelal gebruikt als concertopener. Door Jumpin’ stapt iedereen de dansvloer op. Ook grootmoeder, 87 jaar, met haar rollator. Dat kan niet anders. Het móet!

Zijn we volgens u totaal krankjorum dat we bijvoorbeeld niet voor ‘Sympathy For The Devil’ of ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ hebben gekozen? Of heeft u een mooie herinnering aan de Stones? lezers@trouw.nl

Lees ook:

Wat is het geheim van de eeuwig jeugdige Rolling Stones?

Zelfs een hartoperatie houdt Mick Jagger (75) niet van het podium af. Hoe blijven die oude rockers zo fit?

Flip Vuijsje over waarom rock de beste muziek van de 20ste eeuw is

In zijn nieuwe boek ‘Rock - waarom rock de beste muziek van de 20ste eeuw is’, betoogt Flip Vuijsje … inderdaad dat rock de beste muziek van 20ste eeuw is. En zij die hem tegenspreken? ‘Laat maar komen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden