BoekentipsQuarantaine

De beste klassieke detectives voor wie iets ontspannends wil lezen

Agatha Christie in 1946.  Beeld AFP
Agatha Christie in 1946.Beeld AFP

Over quarantaineliteratuur weten we nu genoeg, nu willen we iets ontspannends lezen. Schrijfster Nicolien Mizee tipt klassieke detectives van Agatha Christie en Dorothy Sayers.

Jann Ruyters

“Ja dit is echt een tijd voor detectives”, mailt Nicolien Mizee, schrijfster van het bestsellende ‘Moord op de moestuin’ en Agatha Christie-kenner.

“Een heel mooie Agatha die wat minder bekend is dan de ‘grote’ titels als ‘Moord op Roger Ack-royd’, ‘Moord op de Nijl’ (die is eigenlijk niet zo goed) en ‘Moord in de Oriënt Express’ (die is ook echt geweldig) is Het vale paard. Die gaat over of helderziendheid mogelijk is. Net als je denkt: ja, dit kán alleen maar door paranormale krachten komen, tovert Agatha Christie weer een konijn uit haar hoed.

Christie’s eigen favoriet was De eindeloze nacht en dat is inderdaad een Agatha zoals we die niet van haar gewend zijn: vol broeierige erotiek, somber en duister. Ze was toen al een oude dame, maar ze schrijft met grote overtuigingskracht vanuit een knappe jonge man.

null Beeld
Beeld

Ook heel interessant is Doem der verdenking: door een plotseling opduikende getuige die jarenlang in Amerika gezeten heeft, blijkt een moordenaar alsnog vrijgesproken te worden. Tot verbazing van die getuige, is de familie helemaal niet blij. Die mogelijke moordenaar was namelijk toch al een beetje een vervelende figuur, en nu komt de verdenking bij hén te liggen.

Een heel bijzondere Agatha is En het einde is de dood die zich 4000 jaar geleden in het oude Egypte afspeelde. Dat lezend is het misschien ook leuk de aandacht te vestigen op een boekje ‘Speuren naar het verleden’, een boekje dat eigenlijk nooit voor een groot publiek geschreven is, en ook pas kortgeleden is vertaald.

In een aflevering van zijn blog ‘Mainzer Beobachter’ heeft oudheidkundige Jona Lendering kort geleden aandacht aan dit boekje gegeven. Ook een mooie Agatha is: En het einde is de dood die zich in Jeruzalem afspeelt (Agatha was zeer bereisd) en die zeer overtuigend in beeld brengt hoe een heel gezin, van volwassen kinderen, gehersenspoeld en verlamd is door een afgrijselijke potentaat van een moeder, die prat gaat op haar eigen slechtheid.

En dan is er nog een laatste: Moord uit het verleden die ook hint naar paranormaliteit, maar waar Miss Marple al snel met een bijzonder logische verklaring komt, waarna die moord uit het verleden langzaam maar zeker wordt ontrafeld.

null Beeld
Beeld

Niet van Christie maar wel ook een prachtig en heel bijzonder boek is De negen slagen over een moord op het platteland die helemaal speelt rond het zogeheten ‘wisselluiden’ een heel oud Engels gebruik dat in Nederland ook steeds meer in zwang komt.Het is een Lord Peter mysterie van Dorothy Sayers (een vriendin van Agatha Christie, een heel geleerde vrouw die later Dante ging vertalen en een hoorspel schreef over Jezus waarin Hij werd opgevoerd alsof hij heden ten dage rondliep. Dat baarde zeer veel opzien indertijd). Het mooie is dat die kerkklokken (die in Engeland namen hebben, alsof het mensen zijn) een onverbrekelijk deel van het plot vormen. Het is dus meer dan alleen couleur locale. Daarin was Sayers een meesteres.”

Nicolien Mizee (1965) debuteerde in 2000 met ‘Voor God en de Sociale Dienst’. In 2019 verscheen bij Nijgh & Van Ditmar haar ‘detective’ ‘Moord op de moestuin’, dat werd uitverkoren als DWDD boek van de maand en genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs. In de jaren 2017, 2018 en 2019 verschenen drie delen van haar autobiografische reeks ‘Faxen aan Ger’. Voor de eerst twee delen ‘De kennismaking’ en ‘De porseleinkast’ ontving Mizee deze maand de driejaarlijkse Henriette Roland Holst-prijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden