De Australische ex van Obama: 'Zijn warmte kan bedrieglijk zijn'

Barack Obama met zijn grootouders als student aan de Universiteit van Columbia, kort voor hij Genevieve ontmoette. Beeld ap
Barack Obama met zijn grootouders als student aan de Universiteit van Columbia, kort voor hij Genevieve ontmoette.Beeld ap

In Australië hebben de media een enigszins pikant detail uit het verleden van Barack Obama ontdekt dat breed wordt uitgemeten: De president van de Verenigde Staten had in de jaren '80 een Australische vriendin.

Het gaat om Genevieve Cook, dochter van een Australische diplomaat in Amerika. Het was 1983 en zij, 25, gaf als assistent les aan een basisschool. Hij, 22, was net afgestudeerd in rechten. Ze ontmoetten elkaar tijdens een kerstfeest in East Village. Genevieve ging met hem naar huis en bleef de hele nacht.

Ze hield, net als hij, een dagboek bij, waarvan nu delen openbaar zijn gemaakt in een nieuw verschenen biografie met de titel Barack Obama: The Story, door David Maraniss. In het blad Vanity Fair wordt de affaire breed uitgemeten en de Australische media spreken er allemaal over en tonen een foto van het jonge stel.

'Scherpe kantjes'
Na een avondje uit eten belandt het koppel opnieuw bij de jongere Barack thuis, zo gaat het verhaal. Genevieve beschrijft hoe zijn slaapkamer naar mannelijke luchtjes rook: ' ... zweet, spuitbusdeodorant, roken, het eten van rozijnen, slapen, ademen.' Ze krijgt een ongemakkelijk gevoel bij hem. 'De seksuele warmte is er zeker wel, maar de rest heeft scherpe kantjes en ik vind het ongemakkelijk en merk dat ik me ervan wil terugtrekken.'

Genevieve Cook merkt op dat ze zonder duidelijke reden boos op hem is. Ze beschrijft de oorzaak van het gevoel als volgt: 'Zijn warmte kan bedrieglijk zijn. Hoewel hij lieve dingen zegt en open en vertrouwelijk is, is er ook een koelheid. Toch blijft het stel elkaar nog jaren zien.

Zwarte vrouw
Volgens de blanke Genevieve, worstelde de gekleurde Barack in die tijd met zijn identiteit, niet wetend of hij nu eigenlijk blank of zwart was. Voor lange tijd droeg hij overal waar hij ging een exemplaar van Ralph Ellison's boek Invisible Man bij zich. Ook was de president in wording niet blij met zijn positie bij het bedrijf Business International. Hij had meer in gedachten en begon zich in de politiek te oriënteren.

Het stel zag elkaar vooral in de weekenden. Ze woonden zelfs een tijdje samen, maar dat ging vanaf het begin af aan al niet goed. Uiteindelijk, na bijna twee jaar, is het Obama die de relatie verbreekt. Volgens Genevieve gebeurde dat op de 'koele en berekende manier' waarop de relatie in de eerste instantie ook gefundeerd was.

De Australische ziet in haar dagboek in dat ze niet de ware voor hem was: 'die soepele, bruisende, sterke zwarte vrouw wacht ergens op hem'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden