Recensie

De afstand tussen de hoofdpersonen in 'In Blue' is onoverbrugbaar

Stewardess Lin (Maria Kraakman) geeft haar emoties niet snel prijs. Beeld RV
Stewardess Lin (Maria Kraakman) geeft haar emoties niet snel prijs.Beeld RV

IN BLUE

Ronald Rovers

Regie: Jaap van Heusden
Met Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Ellis van den Brink
★★★☆☆

'In Blue' lijdt onder het typetje van de lijdende vrouw dat je de afgelopen vijftien jaar geregeld tegenkomt in de Nederlandse films die geen romantische komedies zijn. Midden dertig, kinderloos, want tragedie in het verleden (die zich gaandeweg onthult), dus draagt ze pijn met zich mee en zwijgt.

Wie zich daar niet aan stoort, vindt in Jaap van Heusdens 'In Blue' een ontroerend verhaal over dolende zielen dat z'n emoties niet snel prijsgeeft. Trouwens net zo als Maria Kraakmans personage Lin, een stewardess in blauw, die tijdens een retourtje Boekarest betrokken raakt bij een ongeluk waarbij de jonge Nicu gewond raakt. Opzet of niet, langzaam ontstaat een band tussen de twee.

Roemenië niet zo gepolijst

Roemenië geeft de film iets rauws, omdat het leven daar nou eenmaal niet zo gepolijst is als hier. Nicu leeft op straat en als hij geen mannen bevredigt op een openbaar toilet is hij bezig eten bij elkaar te scharrelen voor zijn jongere broertje die in een tehuis zit of helpt zichzelf van de wereld door lijm te snuiven.

Lin weet daar aanvankelijk niks van. En al had ze wel geweten: de afstand tussen haar en Nicu is onoverbrugbaar. Want 'In Blue' betekent ook: naïef. Ze geeft hem met de beste bedoelingen nieuwe schoenen zonder te beseffen dat hij dan gevaar loopt omdat alle zwervers ze willen hebben.

Eén vraag blijft knagen nadat Lin voor de laatste keer uit Boekarest vertrekt: hadden ze voor even echt contact of is het zoals Kipling schreef: 'Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet'?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden