Taal Peter-Arno Coppen

‘Dat wil ik weken’. Hoe moet ik dat interpreteren?

Op het station bleef mijn aandacht tot twee keer toe haken aan een reclamebord. Daar stond op, in alleen maar hoofdletters: ‘Dat wil ik weken’. Ik denk dat hier verschillende factoren een rol spelen: ten eerste was ik geneigd om ‘wil’ als een hulpwerkwoord te lezen, waardoor ik nog een werkwoord verwachtte. Daardoor interpreteerde ik aanvankelijk ‘weken’ als een werkwoord. 

Ik dacht eerst dat het een reclame voor wasmiddelen betrof, maar de afbeelding van een computerchip sprak dat tegen. Bovendien: wat zou je willen weken? Iets hards? Iets met hardnekkige vlekken?

Toen dacht ik: het zal toch niet een tikfout zijn, dat er ‘weten’ moet staan. ‘Dit wil ik weten’ is een tamelijk veel voorkomende zin, met name onder nieuwsgierigen (en daar reken ik mezelf wel toe). Maar bij nader inzien is dat ook onwaarschijnlijk. Zo’n fout zou toch wel eerder worden opgemerkt.

Vervolgens schoot het door me heen dat het de bedoeling kon zijn dat ‘wil’ een zelfstandig werkwoord is. Gewoon ‘Dit wil ik’, en dan met ‘weken’ erachteraan. Dit wil ik al weken, met andere woorden: hier zit ik al weken op te wachten.

Spaties

Toch bleef er iets wringen, dus nieuwsgierig als ik ben wilde ik het inmiddels al minutenlang weten en heb ik de website van de adverteerder erop nageslagen. Die begon met: ‘Tijdens de Dit Wil Ik Weken…’ Blijkbaar was het gewoon één woord, maar dan met allemaal spaties tussen de delen gespeld.

Missie van de reclamemakers geslaagd, denk je dan. Het is een beproefd procedé om de voorbijganger even op het verkeerde been te zetten zodat de aandacht net even iets langer blijft hangen.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden