Review

Dat is geen flamingo, maar een lolly!

Het komisch-sullige duo ' ezel en beer', een slordige hond en een nieuwe-oude Tonke Dragt. Een selectie uit het aanbod van de afgelopen maand.

Bas Maliepaard

Aby Hartog: Dansen met de ezel en de beer. Zirkoon uitgevers, Amsterdam. ISBN 9052473358; 49 blz. euro 15,95.

Vanaf 5 jaar.

at een onbenullig duo, die ezel en beer! De twee dieren staren vanaf het omslag verdwaasd de wereld in, ezel met de ogen iets te dicht bij elkaar en beer met een haast onnozele blik. Maar wat blijkt als je de verhalen leest? Die sulligheid is hun grootste troef; elk voorleesverhaal zorgen de twee voor komische situaties, die mij een grinnik-middag hebben bezorgd. Ik schrijf bewust ' mij', omdat Aby Hartog het soort humor heeft waar je of wél of níet van houdt. Voorbeeld: beer en ezel zien een flamingo op één been staan. Ezel constateert: ” Kijk, een lolly”. Beer meent dat het een slapende flamingo is. Ze besluiten het te testen en nemen allebei een likje van de flamingo. Ze proeft naar roze limonade! Het meningsverschil is opgelost, want als de flamingo wakker wordt en stellig beweert toch echt een flamingo te zijn, kan ze beer en ezel niet meer overtuigen. Ze is een lolly en daarmee uit. Het lijkt er af en toe op dat Aby Hartog zich iets te veel blindstaart op de grap die hij wil uitleggen en daardoor stilistisch niet erg zorgvuldig is. Vooral de dialogen zijn soms stijfjes en weinig gevarieerd opgeschreven. Buiten dat is ' Dansen met de ezel en de beer' een erg grappig voorleesboek.

Bibi Dumon Tak: Bezem. Ill. Fiel van der Veen. Van Goor, Houten. ISBN 9000036364; 79 blz. euro 12,50. Vanaf 8 jaar.

N a drie succesvolle non-fictie kinderboeken, is daar plotseling ' Bezem', een verzónnen verhaal van Bibi Dumon Tak. Bezem doet zijn naam geen eer aan: hij is een harige, kwijlende, rommelige schooier van een hond. Maar natuurlijk erg aandoenlijk. Zijn nieuwe baas valt onmiddellijk voor hem als hij Bezem in het asiel tegenkomt.

Maar als de hond eenmaal bij hem thuis is, heeft hij er nog heel wat mee te stellen. Bezem schudt zijn haren uit in het bed van de baas en knauwt op rondslingerende onderbroeken. Dumon Tak schrijft de rotgeintjes van Bezem, die bij kinderen voor veel hilariteit zullen zorgen, plastisch en in heldere zinnen op. Ze blijft in ' Bezem' bij gewone, dagelijkse hondenavonturen. Dat maakt haar boek geloofwaardig en h e r k e n b a a r.

Tonke Dragt: De blauwe maansteen. Leopold, Amsterdam. ISBN 9025846203; 170 blz. euro 13,95. Vanaf 10 jaar.

'De blauwe maansteen' is nog steeds niet het nieuwe boek waar fans van Tonke Dragt al zo lang op wachten. Maar het is wel een verrassing dat dit oude verhaal nu alsnog in de winkel ligt. Dragt schreef ' De blauwe maansteen' eind jaren zeventig, in drie delen, voor een serie schoolboekjes. Het zijn onmiskenbare Dragt-verhalen. Vanaf de eerste bladzijde voel je een dreiging en verschijnen er duistere figuren uit het niets.

Hoofdpersoon

Joost moet een reis maken om de blauwe maansteen te bemachtigen en een prins te helpen ontsnappen aan de koning van de onderwereld. Daarbij krijgt hij hulp van goede mensen met magische krachten.

Belangrijker dan dat sprookje is dat Joost zijn angsten en onzekerheid moet overwinnen. Hij wordt gepest op school en moet voortdurend zichzelf en de wereld zijn moed bewijzen. Mooi, hoe Tonke Dragt hem zijn problemen op school doet overwinnen: ze stuurt de grootste pestkop mee op reis.

Dragts onuitputtelijke fantasie is haar kracht, meestal tenminste, maar in ' De blauwe maansteen' neemt die fantasie soms een loopje met haar en wordt het verhaal minder geloofwaardig. Een kniesoor die erop let, want het blijft al met al een betoverend boek. De echte Dragtfans kan ' De blauwe maansteen' dus warm worden aanbevolen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden