Kunstkritiek
Danstheater schort samenwerking met poepsmerende choreograaf toch op
Het Nederlands Dans Theater stopt de samenwerking met de omstreden Duitse choreograaf Marco Goecke.
Na een open brief waarin ongeveer vijftig recensenten stevigere maatregelen eisten tegen Marco Goecke, heeft het Nederlands Dans Theater (NDT) toch besloten niet met de Duitse choreograaf verder te gaan. Het bestaande werk wordt nog uitgevoerd, maar komend seizoen zal Goecke geen nieuw werk meer maken voor het NDT.
Goecke is de man die deze maand hondenpoep in het gezicht smeerde van een Duitse recensent. In een open brief eisen Nederlandse dans- en theaterrecensenten, onder wie ook drie Trouw-recensenten, een oprecht excuus van Goecke. Ook willen zij dat het NDT zich ondubbelzinnig uitspreekt voor de vrijheid van kunstkritiek en willen zij weten hoe het NDT de veiligheid van journalisten garandeert. Met het opschorten van de samenwerking komt het NDT tegemoet aan de eisen van de ondertekenaars van de open brief.
Het incident waar alles om draait vond eerder deze maand plaats in bij het Staatsballett Hannover, waar Goecke directeur was. Hij trof daar de Duitse recensent, wat leidde tot een confrontatie vanwege een negatieve recensie. Goecke eiste dat de vrouw het pand zou verlaten. Dat deed ze niet, waarna hij hondenpoep in haar gezicht smeerde. Kort daarna stond Goecke zelf op straat omdat het Staatsballett hem ontsloeg. Nu is Goecke dus ook zijn opdracht bij het NDT kwijt, waar hij associate choreographer was.
Langer lopend conflict
Volgens Goecke heeft hij al langer een conflict met de criticus omdat de recensies altijd negatief zouden zijn. Zelf zegt de recensent dat ze negen keer heeft geschreven over Goecke, waarvan zeven keer overwegend kritisch en twee keer overwegend positief.
Het NDT nam al eerder afstand van Goeckes daad en meldde toen dat de choreograaf spijt had betuigd. Maar dat is voor de recensenten niet voldoende. Het was volgens hen een ‘giftige spijtbetuiging’.
Die bevatte volgens de briefschrijvers ‘een opmerkelijk staaltje victim blaming, waarbij Goecke stevige verwijten maakt aan de kunstkritiek in het algemeen, en Hüster [de recensent, red.] in het bijzonder”, zo staat in de brief. “En hoewel hij zijn daad absoluut onacceptabel noemt, vraagt hij in zijn verklaring vooral om begrip”, aldus de recensenten over Goecke in de brief.
Lees ook:
‘In The Dutch Mountains’ van Marco Goecke is gelaagd, poëtisch en volkomen eigenzinnig
Alexander Hiskemuller, die ook ondertekende, recenseert In The Dutch Mountains. Dat levert een positieve beoordeling op. “Want hij is niet alleen een briljante kunstenaar, een showman is-ie ook.”