Opinie

Danstheater over afscheid zelfs bij zelfmoord luchtig

‘Fasten Your Seatbelts’ van Theatergroep DOX, vanaf 14 jaar. Te zien: 9/2 Purmerend, 12/2 Amstelveen, 14/2 Amersfoort, 27/2 Zoetermeer, 28/2 Almelo, 29/2 Eindhoven. Tournee t/m 24/4. Info: 020-6230623 of www.theatergroepdox.nl

Op een rij plastic stoeltjes in de vertrekhal van een luchthaven zitten zes jongeren klaar voor vertrek. Afscheid nemen valt niet mee, maar kan ook heel grappig zijn. Swingend zelfs, als Theatergroep DOX er een danstheatervoorstelling over maakt met de titel ’Fasten Your Seatbelts’. De groep liet zich inspireren door verhalen, muziek en filmscènes, maar ook door het dagelijks leven van jongeren op school of op straat. In een collage van spel, dans en muziek staan ze stil bij de gevoelens die er door je heen spoken als je vertrekt of verlaten wordt.

Geestig is de dialoog tussen een meisje en haar vriend, waar volgens haar ’niets vanuit gaat’. „Oh, is dat zo?”, vraagt hij verbouwereerd. Op elke vraag die ze hem stelt, volgt een nietszeggend antwoord. Totdat ze écht de deur achter zich dichttrekt en de jongen in een hartverscheurende huilbui uitbarst. Dan zetten de dansers een swingende playbackact in vol melodramatische gebaren op een nummer van Marco Borsato. In de choreografieën van Sassan Saghar Yaghmai vormen afscheidshandelingen als zwaaien, omhelzen of je omdraaien vloeiende bewegingspatronen. Zo gaan spel en dans mooi in elkaar over.

Een andere meid in de groep heeft juist helemaal geen moeite met afscheid nemen. Tot ergernis van haar vriendin die met haar een afscheidsritueel naspeelt bij de paspoortcontrole van Schiphol: „Stel je voor: je gaat twee jaar naar Afrika en dit is het laatste moment dat je je familie ziet. Wat voel je?” Als het ondanks steeds somberder geschetste scenario’s niet lukt de vrolijke vriendin aan het huilen te krijgen, geeft ze haar een klap in het gezicht. En dan stromen de tranen natuurlijk over de wangen.

Heel anders van toon is het verhaal van een jongen uit Syrië, een land dat hij als kind met zijn familie moest ontvluchten. Ze zaten dagenlang opgesloten in een donkere vrachtwagen, vertelt hij ingetogen.

De zes spelers nemen afscheid in allerlei varianten, van vrolijk tot verdrietig, van elkaar, van hun land of zelfs van het leven. Maar het blijft luchtig, zelfs als het om een zelfmoordscène gaat. Zo gaat de sprong van een hoog gebouw vloeiend over in een begrafenisritueel, met kritisch commentaar van de overledene op de muziek en de kleding van de aanwezigen. De pijn van verlies en verlating zijn nauwelijks voelbaar en dat maakt de voorstelling soms een beetje oppervlakkig.

In ’Fasten Your Seatbelts’ is afscheid nemen vooral aanleiding tot een serie geestig geacteerde, gedanste en gezongen scènes. Nog één keer zwaaien, je dan voorgoed omdraaien en nooit meer terugkomen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden