ReportageExperiment

Dansen voor de wetenschap op een klein, koud festival: ‘Eerst voelde het bijzonder, maar nu is het alweer normaal’

Op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen wordt het festival ‘Back to Live’ met 1500 deelnemers georganiseerd. Beeld Herman Engbers
Op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen wordt het festival ‘Back to Live’ met 1500 deelnemers georganiseerd.Beeld Herman Engbers

Op een koud festivalterrein in Biddinghuizen staan twee podia waar 1500 mensen dansen in de polder. ‘Het is wel fris, maar niet afzien hoor.’

Nienke Schipper

Alsof je op een klein festival staat, dat spoedig door het grote publiek zal worden ontdekt en zal uitgroeien tot een massaal evenement. Maar nu is het nog een onontdekt geheim waarvan je hoopt dat de intimiteit nooit verloren gaat. Zo voelde het Fieldlab Back to live dance event dat zaterdag werd gehouden in Biddinghuizen.

Opnieuw waren 1500 mensen bij elkaar gekomen om te functioneren als proefkonijn. Dit keer mocht het publiek met een tag om vrij bewegen, was afstand houden niet nodig, maar werd er wel gevraagd een mondkapje te dragen. Twee dagen van tevoren waren alle bezoekers getest.

Proefkonijnen

“Wij dansen voor de wetenschap”, grinnikt Charlot. “Maar het voelt helemaal niet alsof we proefkonijnen zijn.” Ze is samen met haar vriendin Daniëlle naar het minifestival gekomen. “Het is alleen wel een beetje koud voor een festival.”

In het begin was het even onwennig. “Het voelde even heel bijzonder, maar nu is het alweer normaal.” Waarom ze geen mondkapjes op hebben? “Niemand hier heeft een mondkapje op, die gingen al heel snel af.”

Organisator ID&T heeft artiesten, cateraars en medewerkers zover gekregen dat ze allen belangeloos meewerken aan het feest. “We doen dit echt om te kijken hoe we de industrie weer aan kunnen krijgen. Nog een jaar langer dicht is echt funest”, zegt COO Rosanne Janmaat van ID&T.

Vorige week besloot de organisatie het feest een week te verplaatsen vanwege het weer. De organisatie van de veldtest maakte zich zorgen dat het onderzoek mogelijk niet representatief zou zijn omdat mensen bijvoorbeeld eerder weg zouden gaan.

“Het is best uniek dat we dit kunnen doen en je kunt het maar één keer goed doen”, aldus Janmaat. Normaal zijn er in maart geen festivals, dus het was wel een beetje improviseren. “Daarom hebben we de dansvloeren overdekt, zijn er kachels en als het gaat regenen, liggen de poncho’s klaar.”

‘Ik ga er meteen vol in, geen opbouw of zo’

Dj Reinier Zonneveld baalde dat het vorige week niet kon doorgaan. “Ik kon ook bijna niet geloven dat het vandaag wel zou lukken. Dus toen ik hier aankwam en al die mensen zag staan, had ik bijna tranen in mijn ogen.” Hij mag de show afsluiten en heeft flink gepuzzeld op zijn set, maar hoe die er precies gaat uitzien, weet hij nog niet. “Ik heb een jaar lang in de studio gezeten en veel nieuwe tracks gemaakt. Die ga ik hier straks droppen. Maar alles is live, dus ik bedenk het ter plekke.”

Dat heeft hij misschien nog wel het meest gemist: de reactie van het publiek. “Daar haal ik inspiratie en energie uit en daar wordt mijn muziek beter van.” Hij is dan ook niet van plan om het vanavond even af te wachten. “Ik ga er meteen vol in, geen opbouw of zo.”

Als dj Joris Voorn van het podium stapt, is hij voldaan. “Ja ik heb er energie van gekregen, maar het voelde toch ook als routine. In het begin was het wel even ‘wow, wat een mensen’, maar dat was al snel weer heel vertrouwd. Het was ook wel een echt Nederlands publiek: een beetje babbelen met een biertje in je hand.” Ook hij zat een jaar lang opgesloten in zijn studio. “Dat gaf me de tijd om veel muziek te maken. Maar de deadline van dit feest was een fijne stok achter de deur om die tracks ook af te mixen.”

Of dit een blik in de toekomst is? Rosanne Janmaat van ID&T hoopt van niet. “Op de korte termijn willen we met testen of het aantonen van een vaccinatiebewijs weer wat kunnen organiseren. Maar hopelijk is dit een tussenstation en kunnen we snel weer echt open. Misschien volgend jaar al.”

Deze zomer mogelijk weer evenementen

Na bijna zeven proefevenementen is de organisatie van de Fieldlab-evenementen voorzichtig optimistisch. Volgens programmamanager Pieter Lubberts is het mogelijk vanaf mei of juni weer veilig evenementen te organiseren. “Maar alleen als de politiek het aandurft.” Volgens Lubberts zijn bezoekers bereid zich aan bepaalde maatregelen te houden en hebben ze geen bezwaar tegen een test vooraf.

Na eerdere experimenten in de Ziggo Dome, met voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling en een congres werden achteraf weinig tot geen besmettingen geconstateerd. Ook minister Hugo de Jonge noemde de eerste resultaten bemoedigend.

Inmiddels is er een app voor de smartphone beschikbaar, waarmee van een recente testuitslag een QR-code wordt gemaakt, waardoor de doorstroming bij de entree vlotjes kan verlopen.

Vrijdag werd bekend dat er een garantiefonds komt voor evenementenorganisaties, zodat die vanaf 1 juli weer evenementen – met beperkingen – kunnen organiseren.

Lees ook:

Feesten alsof corona niet bestaat

Zwetende lijven op elkaar gepakt in een poptempel en dansen tot je voeten pijn doen. Zaterdag kon het even in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Test met publiek bij kwalificatieduel Oranje: 5000 mensen mogen de Arena in

Bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland, volgende week zaterdag, mogen 5000 toeschouwers de Johan Cruijff Arena binnen. Het duel van Oranje is toegevoegd aan de reeks Fieldlab-evenementen. Met maximaal 5000 deelnemers wordt dit het grootste onderzoek van de vorige maand gestarte Fieldlabs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden