FotografieOp zoek naar hoop

Dansen op de laatste dag van de lockdown in Parijs

Deniz Ertas van Gennip, de vrouw van fotograaf Joris van Gennip, danst in de straten van Parijs, een dag voordat de lockdown daar werd opgeheven.   Beeld Joris van Gennip
Deniz Ertas van Gennip, de vrouw van fotograaf Joris van Gennip, danst in de straten van Parijs, een dag voordat de lockdown daar werd opgeheven.Beeld Joris van Gennip
Johan van Heerde

Ze waren pas naar Parijs verhuisd, Joris van Gennip en zijn vrouw Deniz Ertas van Gennip. Toen sloeg corona toe. “In Parijs gold een van de heftigste lockdowns ter wereld”, vertelt Van Gennip. Maandenlang was de stad afgesloten en liepen er militairen op straat.

Van Gennip kon met zijn perskaart nog wel naar buiten maar zijn vrouw niet. “Ze heeft maandenlang binnen gezeten, en dat als danseres. Dat was dubbele misère. Onze tijd in Parijs zou een nieuwe start moeten zijn, maar het voelde als gevangenschap.”

Op de laatste dag van de strenge lockdown, 27 april, nam Van Gennip zijn vrouw met een journalistieke smoes mee de straat op. Voor een fotoserie op de lege Rue de Rivoli, normaal een van de drukste winkelstraten van Parijs. “We konden toch even onze vrijheid pakken, midden in de pandemie. Mijn vrouw danste op straat. De foto straalt vrijheid uit, en hoop naar de toekomst. Dit was voor mij hét moment van het jaar.”

Fotograaf Joris van Gennip Beeld Joris van Gennip
Fotograaf Joris van GennipBeeld Joris van Gennip

Joris van Gennip (33) is bedreven in het vastleggen van sociale ongelijkheid en maatschappelijke problematiek. Hij reisde op eigen houtje de wereld over voor deze humanitaire fotografie. Van de verkiezingen in Turkije, tot vluchtelingen en Griekenland en een orkaan op Sint Maarten. Nu werkt Van Gennip vanuit Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden