Review

Dansen als schichtige gazellen in een nat Amsterdams bos

Ontdek nieuwe grenzen! Ga kabouters kijken of ga een goed gesprek aan met een boom', riep de organisatie van het dancefestival New Frontier Engineered de bezoekers op. Maar door het natte weer was afgelopen zaterdag de slogan 'neem een modderbad!' meer op zijn plaats.

Saskia Bosch

Want meteen bij het betreden van het festivalterrein in het Amsterdamse bos bleek het territorium van het openluchtfestival een gigantische modderpoel te zijn. Slimme festivalgangers waren in hun oudste kloffie gekomen en stapten onbekommerd rond. De meeste bezoekers hadden echter hun hipste outfit aangetrokken en sprongen als schichtige gazellen door de blubber, maar konden toch niet voorkomen dat ze al snel tot over hun enkels in de brij wegzakten.

De ongemakken hadden echter geen negatieve invloed op de stemming van de festivalgangers. Hoewel de omwonenden minder blij waren met het evenement (er kwamen bij de politie tientallen klachten binnen wegens geluidsoverlast) was de sfeer onder de naar schatting 10000 bezoekers extreem relaxed en broederlijk. Terwijl de sfeer op de grote festivals steeds bitser wordt, kon het op New Frontier nog gebeuren dat je door wildvreemde jongens pardoes werd gezoend, of met onbekenden enthousiast tips uitwisselde over de leukste optredens.

De reden voor deze uitgelaten stemming had deels te maken met de beslissing van de organisatoren, de Chemistry-club en concertorganisator Mojo, om het festival (capaciteit 15000) niet al te grootschalig te maken. Daarnaast speelde natuurlijk ook de uitstekende programmering, die door de festivalgangers vrijwel unaniem werd geprezen, een grote rol. ,,We willen niet het grootste dancefestival van Nederland worden, maar wel het beste'', liet Jeroen van Waardenberg van Mojo op voorhand weten.

En in die opzet slaagde New Frontier heel aardig. Het festival bood twaalf uur lang (van één uur 's middags tot één uur 's nachts) optredens van dj's en bands, verdeeld over zes podia, elk met een uitgesproken eigen sfeer. Zo was bijvoorbeeld de Cocoon-tent het domein van de techno-fans, was Club Love gereserveerd voor de zwoele house en traden in de Dutch Heroes-tent Nederlandse dj's op.

Wat de derde aflevering van festival echter zo speciaal maakte, was dat er bewust voor was gekozen om niet alleen grote namen uit de dance als Reprazent, Sasha, Dj Jean en 100% Isis te programmeren, maar ook volop de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met nieuwe en onbekendere acts.

Zo gaf de Britse formatie MJ Cole een swingend rondje two-step weg, brachten de Iraans/Amerikaanse dj's van Deep Dish het publiek in een roes met hun stuwende beats en liet de Duitse Johannes Veil met zijn opzwepende en toch subtiele set horen dat techno niet slechts ééndimensionaal gebonk hoeft te zijn.

De prettigste verrassing van New Frontier was intussen het optreden van dj Krush. In de intieme lounge-tent, waar de bezoekers zich op witte banken ontspanden, ontpopte de Japanner zich als een superieure live-dj. Met zijn intuïtieve manier van mixen -swingende hiphop, kitscherige seventies-pop en trage ambient werden moeiteloos vermengd- zorgde dj Krush voor een heerlijk sfeertje en balanceerde hij op imponerende wijze op de grens tussen inventief en dansbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden