Review

Damien Rice’ muziek gaat recht naar je hart

Damien Rice, gezien 20 maart 2007, Poptempel 013, Tilburg.

Binnen drie minuten was het concert in het Tilburgse 013 uitverkocht. Op de avond van het optreden staan fans ongeduldig voor de lange rij, wanhopig smekend of iemand nog een kaartje over heeft. De Ierse singer-songwriter Damien Rice doet iets met mensen.

Waar vele muzikanten uit het genre wanhopig, smekend proberen de liefde van het publiek voor zich te winnen, windt Rice ze met het grootste gemak om zijn vinger. Zijn breekbare en gevoelige ballades zetten de tijd stil, zijn explosievere nummers laten harten sneller kloppen. Als de lichten in de zaal doven, is het publiek in één klap stil. We willen betovering.

Damien Rice is binnengehaald als de opvolger van Jeff Buckley, die andere zanger die wist te betoveren. Het debuutalbum ’O’ uit 2002 prijkte bovenaan in diverse eindlijstjes en de vorig jaar verschenen plaat ’9’ werd met nog meer gejubel ontvangen. De pers probeerde wanhopig, smekend met de man in contact te komen, maar Rice hield zich afzijdig. Het draait om de muziek, en niet om de muzikant, dus zei hij nee tegen alle interviews. De vraag naar de ingrediënten van zijn magische nummers bleef onbeantwoord. Of toch niet, zo blijkt vanavond tijdens zijn twee uur durende optreden in Tilburg.

Celliste Vyvienne Long heeft een prominente plek op het podium, en de verlegen muzikante krijgt de hoofdrol vanavond. Met haar strijkinstrument geeft ze de muziek van Rice een prachtig kader, zo gevoelig, zo breekbaar. Op het einde van de avond maakt Rice het podium vrij voor haar om zelf het nummer ’Random Man On The Motor Way’ te zingen. Ook de rest van de vierkoppige band speelt subliem en gepast. Het is weliswaar Damiens show maar op de momenten dat vuurwerk moet komen, staan zij daar om de muziek meerdere malen tot een duizelingwekkende climax te brengen.

Het is die afwisseling tussen intiem vernuft en dampende rock die de show boeiend houdt. Het zijn de extremen, van fluisterend zacht tot tergend hard die het optreden spanning geven. Maar ook het onderlinge samenspel, het plezier en de waardering voor elkaar komt goed tot uiting, in korte knikjes, gul gelach en een verjaardagstaart en champagne voor de gitarist.

Vanavond blijkt dat Damien Rice gelijk heeft. Het draait niet om de muzikant, die met zijn warrige krullenbol en simpele witte shirt op het podium staat. Het draait om de muziek. Die gaat recht naar je hart en schakelt het verstand uit. Dat verklaart het succes van Rice: de oprechtheid, de puurheid en de prachtige uitvoering is simpelweg betoverend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden