drinken

Dalwhinnie: een ijskoude Schot, rechtstreeks uit de vriezer

Beeld rv

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: Dalwhinnie whisky.

De aankondiging op de folder is ondubbelzinnig. Een bezoekje aan de distilleerderij van Dalwhinnie kan alleen met een telefoontje vooraf: in herfst en winter komt het nogal eens voor dat de wegen er door sneeuw onbegaanbaar zijn. En het is ontegenzeggelijk herfst in de Schotse Hooglanden. De regen trekt in sliertige buien tussen de heuvels door. Die mooie Schotse heuvels die, als de zon toch even verschijnt, in een oogverblindende kleurschakering op je afkomen. Alsof ze willen zeggen: hou van ons, nu het even kan.

De weg naar de Dalwhinnie is berijdbaar, klinkt het in onvervalst Schots. En na een prachtige rit door de Highlands ligt de op een na hoogstgelegen distilleerderij van het land er fonkelend bij. Het langgerekte witgepleisterde gebouw, met zijn koperen schoorstenen als wenkende vingers - tegen een achtergrond van een groen heuvellandschap - is alleen al vanwege het uiterlijk een bezoekje waard.

Dalwhinnie maakt makkelijk verteerbare whisky, die niet al te duur is bovendien (circa 40 euro). In deze tijd van het jaar gaat de voorkeur uit naar Winter's Gold, een whisky die - en ja, het is een marketingtrucje - het beste koud gedronken kan worden. Rechtstreeks uit de vriezer kun je je 'dram' dan in je hand warm laten worden. De whisky ontvouwt zich dan in meerdere facetten, en dat is leuk.

Ook de vijftien jaar oude Dalwhinnie is een aanrader. Een mooie, langgerijpte whisky die niet al te complex is. Zacht, frivool en uitermate geschikt voor de ' beginnende' whisky-drinker. Al blijft het toch het leukst om 'm zelf in de pittoreske distilleerderij te proeven.

Extra tip: ga met de trein vanaf Inverness. In iets meer dan een uur ben je bij de distilleerderij en heb je een geweldige rit door de Highlands achter de rug. (En hoef je niet te twisten wie er terugrijdt.)

Winter's Gold, € 44,99 (Gall&Gall).

Meer artikelen lezen van ons testpanel dat wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica proeft? Lees het hier.

Lees ook:

Aberlour is een allemansvriend

Zo’n whisky die al-tijd lekker is, zeker tijdens het komende seizoen, als de bladeren melancholiek naar beneden dwarrelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden