Dagblad Trouw en uitgeverij Querido starten schrijfcursus en schrijfbibliotheek

De statistieken liegen er niet om: maar liefst een miljoen Nederlanders en Vlamingen neemt regelmatig de pen (of het toetsenbord) ter hand om aan een gedicht, een verhaal, een biografie of een roman te werken. Veruit de meesten doen dat zonder enige begeleiding en zonder uitzicht op publicatie.

Dagblad Trouw en uitgeverij Querido willen deze schrijvers met raad en daad terzijde staan. Trouw start in september een internetcursus voor beginnende auteurs, terwijl Querido vanaf november op de burelen van de uitgeverij een masterclass aanbiedt voor de allerbesten. De masterclass wordt gegeven door Querido-redacteur Sander Blom. Als gastdocent treden onder anderen Arnon Grunberg, Wanda Reisel, Kees 't Hart en A.F.Th. van der Heijden op.

Daarnaast wordt onder het motto 'Schrijf!' een begin gemaakt met een kleine reeks boeken over de kunst van het schrijven. De eerste twee boeken in de reeks sluiten aan bij de cursussen die dit najaar beginnen, maar zijn ook uitermate geschikt voor zelfstudie. Beide boeken kwamen tot stand in nauwe samenwerking met literatoren uit Nederland en Vlaanderen.

Iris Pronk: Schrijven doe je zo

Een reisverhaal, een liefdesbrief, een grafrede, een familiegeschiedenis, een kerstverhaal, een songtekst, een weblog, een autobiografie, een kinderboek - uiteenlopende genres kunnen met kleine ingrepen tot een beter resultaat worden gebracht. Trouw-journaliste Iris Pronk ondervroeg tal van specialisten (onder wie Stefan Brijs, Nico ter Linden, Yvonne Kroonenberg, Def P, Francine Oomen, Wim de Bie, Ingmar Heytze, Rosita Steenbeek en Kristien Hemmerechts) en verwerkte hun adviezen in een nuttig en inspirerend boek voor beginnende auteurs: Schrijven doe je zo.

Kees 't Hart: De kunst van het schrijven

Hoe komt het dat vrijwel iedereen kan leren schrijven, maar het slechts weinigen gegeven is een roman van wereldklasse te maken? In De kunst van het schrijven geeft schrijver en recensent Kees 't Hart het antwoord: het schrijven op topniveau is niet alleen een ambacht, maar vooral ook een kunst. Hij sprak met Hella S. Haasse, Tom Lanoye, Thomas Rosenboom, K. Schippers, Margriet de Moor en A.F.Th. van der Heijden over hun manier van werken. Op basis van die gesprekken en aan de hand van fragmenten uit hun romans laat hij zien voor welke problemen een schrijver zich gesteld ziet en hoe die kunnen worden opgelost.

Meer informatie over de internetcursus is te vinden op www.trouw.nl/schrijf! en meer informatie over de masterclass op www.querido.nl . Schrijven doe je zo verschijnt in september, De kunst van het schrijven in november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden