Taal Peter-Arno Coppen

Daar verzon me de redactie een foute titel!

Afgelopen maandag schreef ik een bijdrage in deze rubriek onder de titel ‘Mijn mooiste taalherinnering’. Althans, dat was mijn voorstel voor de titel. De redactie van deze krant maakte ervan: ‘Dan deelt u de schrijver zijn mooiste taalherinnering’. Het stukje ging over een zin die eindigde met ‘dan toont ons het heelal zijn sterrenpracht’, dus de redacteur zal gedacht hebben dat een voorbeeld van de besproken constructie in de titel de inhoud van het geheel beter zou weergeven, of misschien de lezer tot lezen zou aanzetten. Helaas bevatte de titel daardoor een taalfout.

In de besproken taalvorm ging het om het werkwoord ‘tonen’, dat zowel een meewerkend als een lijdend voorwerp krijgt. Het is ‘(aan) iemand iets tonen’. De verzonnen titel echter bevat het werkwoord ‘delen’, en dat heeft alleen een lijdend voorwerp (‘iets delen’), eventueel vergezeld van een bepaling ‘met iemand’. Maar het is nooit ‘iemand iets delen’. Je kunt dus niet zeggen ‘De schrijver deelt u zijn mooiste taalherinnering’, welke volgorde je daarbij ook verzint.

Er zijn twee mogelijkheden: ofwel er is in de titel het woordje ‘mee’ weggevallen, want je kunt wel ‘iemand iets meedelen’. Ofwel, en dit vrees ik een beetje, de redacteur heeft gedacht: Als ‘dan toont ons het heelal zijn sterrenpracht’ goed is, dan kan ik dus altijd tussen persoonsvorm en onderwerp een voornaamwoord toevoegen. Dus ook ‘Dan verzint u de redactie een foute titel’.

Nou is zo’n zinsdeel in beperkte mate wel mogelijk, maar dan alleen met een eerste persoon (me of ons), die verbazing uitdrukt: ‘Daar verzint me de redactie een foute titel!’

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden