Necrologie

Daan Admiraal (1949-2018): een monumentale figuur in de amateurmuziekwereld

Daan Admiraal Beeld Wikipedia

Met een slimme grap riep Daan Admiraal de altviolen tot de orde. Werd een frase bijzonder mooi gespeeld, dan kon hij glimlachend van oor tot oor het orkest in lopen: ‘Wereldklasse, wát een diminuendo!’

Daan Admiraal overleed op 69-jarige leeftijd op vakantie in Zwitserland. Admiraal was een monumentale figuur binnen de amateurmuziekwereld. Hij studeerde hobo in Amsterdam en was een aantal jaren eerste hoboïst van Het Gelders Orkest. Koor- en orkestdirectie studeerde hij in Den Haag. Tot zijn leermeesters behoorde de beroemde Rus Kiril Kondrasjin.

Decennialang was Admiraal vaste dirigent van drie toonaangevende studentengezelschappen: het VU-orkest, het VU-Kamerorkest en Krashna Musika van de TU Delft. Sinds de oprichting in 1999 was hij betrokken bij het Amsterdamse orkest De Philharmonie. Ook diverse koren stonden lange tijd onder zijn artistieke leiding. In 2001 werd Admiraal benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Daan Admiraal was een onvermoeibaar inspirator. Talloze instrumentalisten en zangers hebben onder zijn leiding grote zalen bespeeld, buitenlandse tournees gemaakt en kennisgemaakt met belangwekkende muziek. De repertoirelijst van Admiraal was spectaculair en omvatte veel, van oude muziek tot recent werk. Met zijn orkesten toonde hij aan dat het op hoog niveau uitvoeren van grote symfonieën – Bruckner, Mahler, Sjostakovitsj – niet alleen voor beroepsmusici is weggelegd. Alles dirigeerde hij met energie, toewijding en liefde voor de muziek en zijn ensembles. Hij sprak de taal van zijn musici. Na een repetitie was hij niet de dirigent, maar was hij als een orkestlid met wie je een babbel maakte.

In 2012, tijdens het vijftigjarig jubileum van het VU-orkest, vertelde Admiraal in deze krant: “In zo'n studentenorkest werkt het zo: wie het niet meer leuk vindt, gaat weg. Dus ik heb alleen maar met spelers te maken die het ontzettend naar hun zin hebben. Ik heb het er weleens over met de orkestleden hier hoe ze mij als persoon zien – ik word binnenkort 63, maar voor hen ben ik leeftijdsloos. Ze hebben niet het idee dat ik een middelbare man ben.”

En zo was het.

Lees ook:

Concertgebouworkest slaapverwekkender dan VU-amateurs met Bruckner

Uit het archief (1994, om precies te zijn), een recensie van het VU-Orkest en het Concertgebouworkest. "Na de slaapverwekkende uitvoering van de negende symfonie van Bruckner door het ver onder zijn gebruikelijke niveau spelende Koninklijk Concertgebouworkest voerde zaterdagavond in dezelfde zaal het orkest van de Vrije Universiteit onder Daan Admiraal de achtste symfonie uit. Een nog langer stuk, maar ogen en vooral oren konden bijna anderhalf uur lang moeiteloos open blijven."

'Kom maar op met die Mahler!'

In 2012 bestond het VU-Orkest onder leiding van Admiraal vijftig jaar. Als kroon op het lustrumjaar gaat het VU-Orkest op tournee naar Rusland. Frederike Berntsen bezocht het orkest bij de voorbereidingen op de tournee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden