Da Vinci tentoonstelling Haarlem publiekstrekker

null Beeld Studie van twee hoofden van krijgslieden (ca. 1503-1504). Leonardo maakte deze studie ter voorbereiding op zijn fresco De Slag bij Anghiari voor de Zaal van de Vijfhonderd in het Palazzo Vecchio in Florence. © Boedapest, Szépmüvészeti Múzeum
Beeld Studie van twee hoofden van krijgslieden (ca. 1503-1504). Leonardo maakte deze studie ter voorbereiding op zijn fresco De Slag bij Anghiari voor de Zaal van de Vijfhonderd in het Palazzo Vecchio in Florence. © Boedapest, Szépmüvészeti Múzeum

Hij is vermoedelijk de bekendste kunstenaar aller tijden: Leonardo da Vinci (1452-1519), de eerste renaissanceschilder die ‘echte’ mensen met echte emoties gebruikte voor zijn bijbelse taferelen. De aan hem gewijde tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem, die maandag haar deuren sloot, bleek dan ook een publiekstrekker van formaat.

De 33 tekeningen van de Italiaanse meester trokken de afgelopen maanden 102.000 belangstellenden, zegt hoofd publiekszaken Michel Hommel. Dat waren er 6000 meer dan op de expositie rond Michelangelo in 2005, en dat maakt het de best bezochte tentoonstelling van het museum ooit. Een bijzonder onderdeel waren de drie voorstudies van Het Laatste Avondmaal.

De belangstelling was zo groot dat in de laatste weken de openingstijden werden verruimd. Ook die uren waren zo uitverkocht. Hommel: “We hadden 1100 bezoekers per dag”. Volgens hem vonden bezoekers het geweldig dat ze zo dicht bij de werken konden komen. “Normaal zijn deze tekeningen weggestopt omdat ze zo kwetsbaar zijn.”

De tentoonstelling gold als opmaat naar de herdenking van de vijfhonderdste sterfdag van de kunstenaar. “Met Leonardo is ons rijtje van de drie grote namen van de Renaissance – Michelango, Rafaël en Da Vinci – afgevinkt”, zegt Hommel.

Dat Da Vinci juist in dit museum alle records breekt, getuigt volgens biograaf Walter Isaacson van mooie symboliek. Net als de ‘homo universalis’ is Teylers met kunst, wetenschap en geschiedenis van alle markten thuis. “Als Leonardo het Teylers Museum zou hebben bezocht, zou hij in de hemel zijn geweest. Het is de perfecte tempel voor kunst en wetenschap”, zei Isaacson bij zijn bezoek.

Lees ook:

De grootse Da Vinci hangt met zijn mooiste tekeningen in Haarlem

Mooi, lelijk, misvormd, cholerisch, zacht: Leonardo da Vinci liep voor zijn karakterstudies de straten af op zoek naar opvallende koppen. De schetsen van deze belangrijke Renaissance-kunstenaar zijn vanaf vrijdag te zien in Teylers Museum in Haarlem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden