Privacyschending

D66 wil dat ook Kamerleden stoppen met TikTok

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

TikTok moet worden geweerd op de werktelefoons van Tweede Kamerleden, bepleit D66. Dat moet voorkomen dat “gevoelige informatie ongecontroleerd weglekt naar China”, waar het moederbedrijf van de filmpjesapp is gevestigd.

Redactie Trouw

De partij vindt het een “noodzakelijke stap” nadat het kabinet rijksambtenaren heeft opgeroepen om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen.

Tweede Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz (D66) vindt het “onbegrijpelijk” dat parlementariërs nog steeds TikTok mogen gebruiken op hun telefoon, “omdat ook leden van de Eerste en Tweede Kamer met gevoelige overheidsinformatie werken”. Daarom heeft ze hier schriftelijke vragen over gesteld bij het presidium van de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) riep ambtenaren afgelopen maand op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De oproep richtte zich op apps uit landen die volgens de AIVD een “offensief cyberprogramma tegen Nederland” hebben. De mobiele apparaten van ambtenaren worden nu zo ingesteld dat deze apps niet meer kunnen worden geïnstalleerd. Dekker-Abdulaziz wil dat het presidium ervoor zorgt dat hetzelfde gebeurt met de smartphones en tablets van Tweede Kamerleden.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben politieke partijen actief campagne gevoerd op TikTok. Onder meer VVD, GroenLinks, Forum voor Democratie, BVNL en de BoerBurgerBeweging hebben hier regelmatig filmpjes geplaatst.

Lees ook:

TikTok verboden voor ambtenaren, maar sommige politieke partijen blijven het gebruiken

TikTok is verboden voor ambtenaren, maar sommige politieke partijen gebruiken de app nog steeds. Intussen heersen in Den Haag zorgen over de gevaren van het medium.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden