null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RecensiePodcast Cyberhelden

Cyberhelden leert ons dat het internet een zootje is

De podcast Cyberhelden biedt fascinerende anekdotes, waarin duidelijk wordt dat digitale veiligheid nog een stuk beter kan.

Thomas Jak

De ene geïnterviewde heeft wel een idee hoe Noord-Korea het internet plat zou kunnen leggen, een andere heeft Trumps Twitteraccount twee keer gehackt (wachtwoorden: you’re fired en een variatie op Make America Great Again). Een volgende houdt zich bezig met cyberwapens en geeft grif toe: stabiliteit en internationale regelgeving met betrekking tot die wapens is voorlopig een utopie. Hoe ver zijn we daar nu al mee opgeschoten? “Bijna nul komma nul.”

De podcast Cyberhelden leert ons dat het internet een zootje is, dat de digitale veiligheid van overheden en bedrijven vaak genoeg te wensen overlaat en dat internationale regels nauwelijks bestaan. En als ze er zijn, houden landen als Rusland, China en de Verenigde Staten zich er toch niet aan, want wie maakt ze wat?

Dat klinkt niet best, maar het levert een podcast op met fascinerende verhalen. Bovendien zijn de gasten in zes afleveringen van interviewer Ronald Prins helemaal niet somber. Ze zijn er zelfs van overtuigd dat Nederland er qua cybersecurity nog best goed voor staat.

Gasten vertellen losjes over hun carrières bij de AIVD

In zijn podcast spreekt Prins wekelijks een ‘cyberheld’ uit zijn netwerk binnen de wereld van de digitale veiligheid. Hij werkte zelf onder andere voor het Nationaal Forensisch Instituut, de AIVD en was medeoprichter van Fox-IT, dat uitgroeide tot een vooraanstaand internetbeveiligingsbedrijf.

Prins kent zijn gasten persoonlijk, en die vertellen losjes over hun carrières bij de AIVD en de politie, of als programmeur, ethisch hacker of politicus. Dat zorgt voor interessante anekdotes uit een veld waar veel mensen weinig vanaf weten, en weinig mensen veel. Hoe ging het eraan toe bij de geheime dienst in de begintijd van het internet? Waarom was het makkelijk om het Twitteraccount van Trump te hacken? De informele sfeer is de kracht van de podcast, dus verwacht tijdens de interviews geen kritische kanttekeningen van gastheer Prins.

Het best is de podcast vaak als de geïnterviewden hun eigen werk even laten voor wat het is, en ingaan op het grotere geheel. Wat is er nodig om Nederland digitaal veiliger te maken? En: hoeveel mensen weten eigenlijk genoeg af van de materie om er verstandige beslissingen over te kunnen nemen? Dan blijkt er nog een hoop werk aan de winkel.

Wat weten we eigenlijk van cybersecurity? De luisteraar krabt zich vast even achter de oren als de gast in aflevering twee verkondigt dat Chinese chips ‘helemaal geen achterdeur nodig hebben’ om een Nederlands telecombedrijf kwetsbaar te maken voor hackers. Gegevens worden uitbesteed aan bedrijven die grootschalig gehackt zijn, ‘en dit is niet eens een geheim, iedereen weet het eigenlijk wel’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden