Review

CultuurgeschiedenisDe atlas van Frankrijk

John Ardagh en Colin Jones, Atlas van Frankrijk, vert. Jaap Engelsman, uitg. Agon, Amsterdam, 1992, 240 blz, f 87,50. ISBN 9051571291.

Het is een aardige formule om zo een boek te maken, die niet denkbaar zou zijn geweest zonder het werk van de grote Franse historici van de school van de Annales, die zozeer de nadruk hebben gelegd op het verband tussen de voor- en achtergronden van de beschaving, tussen landschap en menselijke activiteiten. Maar het zijn twee Engelse specialisten die dit panorama van Frankrijk hebben geschilderd en ze hebben het gedaan met veel verve en varieteit.

Uiteraard kan men wel eens van mening verschillen over hun interpretaties van de geschiedenis. Zo praten zij de terreur van de Franse revolutie naar mijn smaak wat te veel goed, maar dat onderwerp is en blijft nu eenmaal omstreden.

Als geheel kan men alleen maar dankbaar zijn voor zo'n helder overzicht van de geschiedenis, verduidelijkt met kaarten, geslachtsregisters en lijsten van vorsten en staatslieden. En talloze prachtige afbeeldingen!

Veel aandacht wordt gegeven aan allerlei typisch Franse verschijnselen van de Tour de France tot de Parijse mode. De cultuur in al haar aspecten komt ruimschoots ter sprake in letterkunde, schilderkunst, film en theater.

Het laatste deel van het boek be schrijft de verschillende streken van het land. Ook dat is aardig maar moet wel wat oppervlakkig blijven, alleen de hoofdlijnen kunnen wor den geschetst als men drie bladzij den heeft voor Bretagne, twee voor Normandie, vier voor Bourgondie etc. Maar een impressie wordt toch gegeven.

Al met al is dit een mooi boek, een aantrekkelijke eerste inleiding tot het land waar nog altijd het merendeel van de Nederlandse toeristen zijn toevlucht zoekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden