Cultuur

Culturele instellingen in chaos na coronamaatregelen. ‘Dit is een onmogelijke keuze’

Theater Carré is een van de tien culturele instellingen in Amsterdam die een ontheffing krijgen. Beeld ANP Kippa
Theater Carré is een van de tien culturele instellingen in Amsterdam die een ontheffing krijgen.Beeld ANP Kippa

Culturele instellingen verkeren in opperste verwarring over de vraag hoeveel bezoekers ze mogen toelaten. Maximaal dertig? Of is er een ontheffing mogelijk?

Sander Becker

Door het hele land zijn culturele instellingen in chaos gestort. De oorzaak: premier Rutte maakte maandag bekend dat zalen en podia voorlopig niet meer dan dertig bezoekers mogen ontvangen, tenzij de lokale Veiligheidsregio op aanvraag een ontheffing verleent. Maar de regio’s zijn door dit besluit overvallen. Het gevolg is dat 80 procent van de podia in onzekerheid zit te wachten op een reactie van de regio, zo meldt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Zolang een officieel antwoord uitblijft, zijn veel podia genoodzaakt de deuren gesloten te houden voor publiek. Of ze maken een selectie uit de honderden kaarthouders en bellen de rest af, zodat ze uitkomen op de toegestane dertig personen.

“Het probleem is dat de veiligheidsregio’s moeten beslissen welke zalen voldoende cultureel belang hebben om vrijstelling te krijgen”, zegt Siebe Weide, waarnemend directeur van de VSCD. “Een stad of regio telt al snel tientallen theaters, concertzalen, poppodia en bioscopen. Dit is een onmogelijke keuze. Daarom pleiten we voor een landelijke ontheffing, en beperking daarvan per regio indien de veiligheid dat vereist.”

Uitzondering voor tien Amsterdamse zalen

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland verschafte gistermiddag als een van de eerste duidelijkheid. Tien culturele instellingen krijgen er tot 19 oktober een ontheffing om meer dan dertig mensen tegelijk te ontvangen, met een nieuw maximum van 250 personen. De vrijgestelde zalen zijn: Carré, het Concertgebouw, Nationale Opera & Ballet, Internationaal Theater Amsterdam, Paradiso, Muziekgebouw aan ‘t IJ, De Kleine Komedie, DelaMar, De Meervaart en De Melkweg.

Volgens burgemeester Femke Halsema, voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, zijn de vrijgestelde instellingen van groot internationaal, nationaal of regionaal belang. Kleine theaters zijn buiten de boot gevallen, net als het reusachtige Ziggo Dome. Danny Damman, commercieel directeur van Ziggo Dome, begrijpt niets van de afwijzing. “Wij zijn de grootste concertzaal van Nederland. We hebben optredens van nationaal en internationaal belang. In coronatijd hebben we hier al twaalf evenementen gedraaid tot ieders tevredenheid. Waarom dan geen ontheffing?”

De bestuurders van de Amsterdamse veiligheidsregio benadrukken hoe lastig hun besluit was. Ze gaan met het kabinet praten over extra financiële compensatie, bovenop de bestaande regelingen voor de cultuursector.

Behalve Amsterdam gaf ook Brabant gisteren meer duidelijkheid, al blijken de verschillen per regio daar enorm. Waar de veiligheidsregio Brabant-Noord (Den Bosch) de komende drie weken geen ontheffingen verleent aan culturele instellingen, komen er in de regio Midden- en West-Brabant (Breda en Tilburg) wel uitzonderingen voor de grote schouwburgen en concertzalen. Verder wil de regio Haaglanden volop vrijstellingen verlenen, terwijl de regio Hollands Midden het nog even aankijkt.

Lees ook:

Theaters en bioscopen hopen op ontheffing om meer dan dertig bezoekers te kunnen ontvangen

Amsterdamse culturele instellingen, zoals theaters en bioscopen, mogen de komende drie weken niet meer dan dertig bezoekers ontvangen. In de rest van het land hopen zalen een vrijstelling te krijgen van de dertigbezoekersregel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden