Corrie Siemons voor haar luxe volgwagen, waar renners een eersteklas behandeling kregen Beeld Renate Van Der Bas
Corrie Siemons voor haar luxe volgwagen, waar renners een eersteklas behandeling kregenBeeld Renate Van Der Bas

TV-columnRenate van der Bas

Corrie Siemons, de Maria Magdalena van de Tour de France

Renate van der Bas

Corrie heeft ingevoerd dat mensen ook humaan behandeld kunnen worden als ze wielrenner zijn.” Een citaat uit een ‘Andere Tijden Sport’-documentaire uit 2013 die gerust ieder jaar kan worden herhaald. Zondag stond hij weer geprogrammeerd*, de film over hoe de eigenaren van een Brabantse seksclub dertig jaar geleden de standaard zetten voor het respectvol verzorgen van die keihard bikkelende coureurs. Hij heet ‘Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt’. De titel ‘Vele laatsten zullen de eersten zijn’ had ook best gekund.

Je na afloop van een loodzware touretappe op straat moeten omkleden, of onhandig zittend in een auto. Geen masseur voorhanden, een washandje als enige luxe. Misschien aanbellen bij zomaar een huis, of je daar even mag douchen. “En daarna zoeken naar je hotel, 15 of 20 kilometer verder, op de fiets”, zo vertelt in de film oud-wielrenner Rini Wagtmans, nog altijd bitter over dit lijden.

Schaars geklede dame

Hij heeft het hier dan ook niet over vooroorlogse praktijken: tot diep in de moderne jaren negentig werd er weinig geïnvesteerd in het welzijn van de renners. Maar toen waren daar Corrie en Frans Siemons, eigenaren van Sauna Diana in Zundert, wielerfans en ouders van drie fietsende zoons. Ze besluiten een oude bus om te toveren tot luxe volgwagen met bedden, ligbad en keuken, zodat ze hun eigen jongens en hun ploegmaten goed kunnen verzorgen. Als zoon Jan in 1986 aan de Tour de France kan meedoen, gaat de bus – beschilderd met een schaars geklede dame als reclame voor de sauna – uiteraard mee naar Frankrijk.

Binnen een paar jaar weet iedereen in de Tour hoe goed Corrie en Frans zijn voor al die gepijnigde mannenlijven, en wordt de Diana-bus ingehuurd door ploegen als TVM en Mapei. Ploegleider Patrick Lefevere (GB-MG) herinnert zich hoe hij met zijn renners ooit in een zó slecht en vies hotel zat, dat de coureurs – onder wie Mario Cipollini en Johan Museeuw – er niet eens durfden te eten. Ze klopten aan bij Corrie en niet vergeefs: zij bakte in haar bus voor iedereen pannenkoeken en de ploeg leefde weer op. “Corrie heeft ons toen gered”, aldus Lefevere.

Beschermen en verzorgen

Zelf komt deze gulle vrouw in ‘Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt’ helaas niet aan het woord: Corrie Siemons overleed in 2010. En enig kritiekpunt op de docu is dat haar portret door de anderen wel meer had mogen worden uitgediept. Wat was haar achtergrond? Vond ze het altijd leuk op pad te gaan, was er weleens gedoe? Ging ze in haar bedrijf ook zo zorgvuldig om met ‘de meisjes’?

In het gezicht van oud-renner Eddy Bouwmans komt ze wel tot leven: als hij over haar praat gaat hij helemaal stralen. Bouwmans vertelt hoe ze op een feestavond zelfs alle renners een condoom in de hand stopte, je wist maar nooit of dat nodig zou zijn. “Het zo bezig zijn de renners te beschermen en te verzorgen, dat was Corrie ten voeten uit.” Eén jaar profiteerde Bouwmans maar van de Diana-bus, daarna werd hij prof bij de Panasonic-ploeg van Peter Post. “Die vond een bus niet nodig. Dus stond ik me weer op straat te verkleden.”

Wanneer hij toen weleens langs de Brabantse bus reed, stopten zijn benen als vanzelf. “Effe een praatje maken, hopen dat je een pannenkoekje krijgt.”

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

*Andere Tijden Sport zond in tegenstelling tot de aankondiging uiteindelijk een andere herhaling uit zondagavond. Via deze link is de ‘Andere Tijden Sport’-documentaire te bekijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden